Sverige blir värd för skoglig världskongress

10 oktober 2018 Sveriges lantbruksuniversitet och Sverige vann värdskapet för den skogliga världskongressen Iufro 2024 som samlar 5 000 deltagare från hela världen.

Sverige blir värd för skoglig världskongress

Framtidsanalyser och skogliga innovationer är temat för Iufros världskongress 2024. Kongressen kommer att hållas på Stockholmsmässan med exkursioner i Sverige, övriga Norden och Baltikum, skriver SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i ett pressmeddelande.

– Sverige och SLU har i dag skogsforskning av yttersta världsklass. Ett svenskt värdskap för Iufros världskongress 2024 ökar möjligheterna att utveckla den svenska skogssektorn, forskningen och utbildningen inom skogs- och miljöfrågor i enlighet med framtidens krav, säger rektor Peter Högberg.

Iufro är en sedan länge en världsomspännande organisation för aktörer inom skoglig forskning. Vart femte år arrangeras kongressen, med mycket stor räckvidd inom skogliga, landskaps- och miljöfrågor. Finalister var denna gång Stockholm, Paris och Moskva.

Värdskapet för kongressen flyttar mellan olika världsdelar och samlar omkring 5 000 delegater från näringsliv, myndigheter, akademi och icke-statliga organisationer. Ministrar, politiker och journalister deltar. Sverige har vid ett tillfälle tidigare varit värd för Iufros världskongress, för snart hundra år sedan, 1929.

– Sverige och Stockholm är väl positionerade för att stå som värd, tillsammans med våra grann­länder. Bakom utnämningen ligger ett framgångsrikt samarbete mellan den svenska, nordiska och baltiska skogssektorn. Grannländerna deltar i form av exkursionsvärdar, samtidigt som det Nordiska ministerrådet stödjer värdskapet, säger Fredrik Ingemarson, koordinator för ansökan hos SLU.

Det nordiska perspektivet på skogsbruk kommer att bli internationellt uppmärksammat i relation till andra perspektiv på skogsbruk och skogshushållning, påpekar SLU.  Den globala utvecklingen inom bland annat produkter, genetik, brandförvaltning, klimat­åtaganden, miljöanalys, urbanisering, certi­fiering, samt ägande- och brukandefrågor av naturresurserna kommer även att uppmärksammas.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb