Sverige blir värd för skoglig världskongress

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGEN
I februari kom en delegation från Iufro för att utvärdera Stockholm som kongressvärd. Foto: SLU.
Sveriges lantbruksuniversitet och Sverige vann värdskapet för den skogliga världskongressen Iufro 2024 som samlar 5 000 deltagare från hela världen.

Framtidsanalyser och skogliga innovationer är temat för Iufros världskongress 2024. Kongressen kommer att hållas på Stockholmsmässan med exkursioner i Sverige, övriga Norden och Baltikum, skriver SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

– Sverige och SLU har i dag skogsforskning av yttersta världsklass. Ett svenskt värdskap för Iufros världskongress 2024 ökar möjligheterna att utveckla den svenska skogssektorn, forskningen och utbildningen inom skogs- och miljöfrågor i enlighet med framtidens krav, säger rektor Peter Högberg.

Iufro är en sedan länge en världsomspännande organisation för aktörer inom skoglig forskning. Vart femte år arrangeras kongressen, med mycket stor räckvidd inom skogliga, landskaps- och miljöfrågor. Finalister var denna gång Stockholm, Paris och Moskva.

Värdskapet för kongressen flyttar mellan olika världsdelar och samlar omkring 5 000 delegater från näringsliv, myndigheter, akademi och icke-statliga organisationer. Ministrar, politiker och journalister deltar. Sverige har vid ett tillfälle tidigare varit värd för Iufros världskongress, för snart hundra år sedan, 1929.

– Sverige och Stockholm är väl positionerade för att stå som värd, tillsammans med våra grann­länder. Bakom utnämningen ligger ett framgångsrikt samarbete mellan den svenska, nordiska och baltiska skogssektorn. Grannländerna deltar i form av exkursionsvärdar, samtidigt som det Nordiska ministerrådet stödjer värdskapet, säger Fredrik Ingemarson, koordinator för ansökan hos SLU.

Det nordiska perspektivet på skogsbruk kommer att bli internationellt uppmärksammat i relation till andra perspektiv på skogsbruk och skogshushållning, påpekar SLU.  Den globala utvecklingen inom bland annat produkter, genetik, brandförvaltning, klimat­åtaganden, miljöanalys, urbanisering, certi­fiering, samt ägande- och brukandefrågor av naturresurserna kommer även att uppmärksammas.

Publicerad:
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Annons
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Björn Lundqvist

  ”Jag vill vara med och påverka”

  INFLYTANDE. Gärna reservat, om jag får vara med och påverka. Så tänker Björn Lundqvist om sin gammelskog. Men ­värderingen är den svåra frågan.
 • Annons
 • Vi kan lära klimatanpassning av andra

  Kategorier: debatt, Jan Hedberg
  DEBATT. Flera länder ute i världen drabbas av bränder och skadeangrepp som får det att hisna! Eller tänk ifall ett par miljoner hektar skog skulle brinna i Sverige på ett år. Det gäller att vi lär av dem som börjat anpassa sig, skriver Jan Hedberg.
 • Fin föryngring utan kalhyggen

  I en unik, jämförande långtidsstudie har forskare hittat en metod för att framgångsrikt föryngra svartgran naturligt och utan kalhyggen.
 • Annons