”Sverige behöver en hjortskadeinventering” 

15 september 2021 Skador orsakade av hjort är ett välkänt problem i Götaland, men även i norr drabbas allt fler skogsägare. Främst av en växande kronhjortsstam. Hur illa det är vet ingen – det finns ingen nationell kartläggning. 

”Sverige behöver en hjortskadeinventering” 

I dag är det genom älgbetsinventeringen Äbin som alla typer av betesskador kartläggs.

– Äbin visar främst älgskador, men bara i skog som är mellan en och fyra meter hög. Hjort gnager bark i äldre skog. Det saknas dock en nationell kartläggning av omfattningen, säger Christer Kalén som är viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Men det kan bli ändring, åtminstone på sikt. 

– Under året kommer vi att börja utveckla en metod för inventering av viltets skador på bark i äldre skogar, säger han. 

När en sådan metod kan tänkas vara klar går dock inte att svara på än, enligt Christer Kalén.

– Någon storskalig finansiering är inte klar ännu, men vi kommer att genomföra en pilotstudie under hösten. 

Kunskapen om hjortbetesskador i äldre skog är enligt Christer Kalén ännu så länge mest anekdotisk. 

– Vad vi vet är att enskilda bestånd kan drabbas väldigt hårt. Hjortar tycks varva lättsmälta föda från åkern, som raps och baljväxter, med att gnaga bark i intilliggande skogar, säger han. 

I södra Sverige är det både kron- och dovhjort som skapar problem. I norr handlar det om kronhjort. Magnus Kristoffersson är Skogsstyrelsens regionsamordnare för Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. 

– Under de senaste åren har vi fått fler skaderapporter från markägare och barkgnagsskador nämns oftare i avverkningsanmälningarna. Att kronhjortsstammen är utbredd i Västerbotten är känt sedan länge, men nu sker en ökning också i Jämtland och Västernorrland, säger han. 

Med kronhjort kommer inte bara skador på äldre skog. 

– Barkgnagandet kan också bidra till ökad känslighet för röta, vilket innebär att hela trädet kan drabbas. Det kan leda till att hela bestånd får avverkas i förtid för att rädda virkesvärdet, säger han. 

Ett problem, anser han, är att kronhjort är ett nytt vilt för norra Sverige.  

– Det gör att vi saknar kunskap. Hjortens betesskador förväxlas ofta med skador orsakade av älg. Vi behöver veta mer om regionala skillnader. Hjorten rör sig sannolikt annorlunda här i det snötäckta norr, säger han. 

Magnus Kristoffersson vill gärna att drabbade skogsägare hör av sig till Skogsstyrelsen. 

– Markägares erfarenheter kan vara till stor hjälp för oss så att vi kan bygga upp nya metoder för kartläggning av hjortbetesskador, säger han. 

UR SKOGEN 8 / 2021

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb