Sverige - älgtätast i världen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bengt Ek.
Sverige fortsätter att ha världens tätaste älgstam, uppger Skogforsk,
Beräkningarna har gjorts på antal älgar i förhållande till skogsmarksareal. De visar att närmast efter Sverige i älgtäthet ligger delstaten Maine i USA, Lettland, Estland, Norge och Litauen.
Finland, däremot, ligger på en lägre nivå än sina grannländer med undantag för Ryssland.
– I Sverige, Norge och Estland skjuts fortsatt flest älgar i förhållande till skogsmarksareal. Det innebär att älgstammarna här också är relativt produktiva och att vi överlag har låg predation från rovdjur, säger Märtha Wallgren, viltekolog och forskare på Skogforsk, i ett pressmeddelande.

Skogforsks diagram är en sammanställning av olika länders eller regioners skogsmarksarealer och uppskattade älgpopulationsstorlekar, samt avskjutningsstatistik. 
Sammanställningen bygger på uppskattningar och säkerheten bakom vissa siffror är svår att bedöma. Men även om länder skulle revidera sina beräkningar är det inte troligt att helhetsbilden skulle ändras eftersom Sverige sticker ut så pass mycket, enligt Märta Wallgren.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • KD: Vi vill förändra EU:s landsbygdspolitik

  SKOGENdebatt. Kristdemokraterna vill se ett skifte i hur EU bedriver politik inom en lång rad områden som påverkar svensk landsbygd. Skogsbruket är ett exempel, skriver Sara Skyttedal och Carl-Wiktor Svensson.
 • Annons
 • Viltskötsel i Skogspodden

  I avsnitt 93 träffar Skogspodden Sebastian Helgée som är ordförande i Vimmerby östra älg- och kronskötselområde. Det samtalas en massa om viltförvaltning i kombination med skogsskötsel.
 • Höstexkursion med hjärtefråga

  Föreningen Skogens Höstexkursion går till generalsekreterare Johan Larssons hemtrakter. Han berättar vad han tycker gör årets exkursion spännande.
 • Annons
 • Ökat virkesvärde åts upp av kostnader

  Det ökade virkesvärdet åts upp av ökade skogsbrukskostnader. Det visar Skogforsks skogsbruksindex för 2021.
 • Med ny teknik kommer nya gränser

  SKOGENdebatt. Föreningen Skogens generalsekreterare reflekterar över glädjande framgångsvågor av ny teknik. Och hur trist det kan vara att börja prata begränsningar. Men någon behöver ändå lyfta frågan: Hur många kolbottnar ska vi bevara?
 • Annons