Svenskt skogsägarmodell inspirerar Kina

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT När det kommunistiska Kina återställer sin skog har man svensk privatägd skog som förebild. Men i Sverige ser myndigheterna de enskilda ägarna som ett hinder för statlig styrning, skriver LRF i Svenska Dagbladet.

Utredaren av den svenska skogsvårdslagen, Charlotta Riberdahl, ifrågasatte privat ägande av skog under en debatt i Almedalen.  Det ledde till att hon fick lämna jobbet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tvingades gå ut och tydligt deklarera att regeringen står bakom den svenska äganderätten.

Annons
Annons

Dessvärre är Riberdahls fundering om äganderätten är inte en bara en vilsekommen reflektion hos en enskild tjänsteman utan resultatet av ett tankegods som kan spåras i flera tidigare rapporter från Skogsstyrelsen.

Läs mer på Svd Debatt

Opinion
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons