Svenskt barrträ intresserar Vietnam

31 oktober 2017 Den svenska sågverksindustrin ser möjligheter att exportera barrvirke till den snabbt växande vietnamesiska möbelindustrin. Branschorganisationen Svenskt Trä deltog därför nyligen på en stor trämässa i Vietnam.

Svenskt barrträ intresserar Vietnam

Svenskt Trä deltog i mässan Vietnam Wood i Ho Chi Minh City tillsammans med nio svenska sågverksföretag. Den svenska branschorganisationen var också medarrangör av ett seminarium för landets trä- och möbelindustri.

Där nämndes att landets import fortsätter att öka och att Vietnam är ett snabbväxande möbelexporterande land med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 15 procent sedan 2009. Landet rankas för närvarande som den femte största exportnationen i världen.

Den snabba tillväxten och den ökande tillverkningen av möbler leder till en ökad efterfrågan på en hållbar träråvara som följer internationella regler för uthålligt skogsbruk. 2016 importerade Vietnam trä för 1,7 miljarder amerikanska dollar för att täcka industrins behov.

– Vietnam är fortfarande en ganska ny marknad för export av svenska sågade trävaror, men den svenska sågverksindustrin upplever ett ökande intresse från den vietnamesiska träbearbetande industrin. Och förra året ökade försäljningen av sågade trävaror från Sverige till Vietnam med 86 procent, förklarar Charlotte Dedye Apelgren, chef för Interiör & design på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

15 procent av de svenska trävarorna exporteras till östra Asien varje år, till ett värde av 500 miljoner dollar. Det är också den region till vilken den svenska träexporten ökar mest. De största exportmarknaderna för den svenska sågverksindustrin i östra Asien är sedan många år Japan och Kina.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb