Svenska former främjar furuexport till Kina

16 januari 2017 Sistaårselever vid Malmstensskolan har formgett möbler i svensk furu för den kinesiska marknaden. Möblerna, nio prototyper tillverkade i Kina, kommer att visas på möbelmässan i Stockholm i februari. Designprojektet ska öka intresset för svenskt trä i Kina.

Svenska former främjar furuexport till Kina

För att stödja export av sågade trävaror har Svenskt Trä inlett ett samarbete mellan Malmstensskolan (Carl Malmstens Furniture Studies på Lidingö) och två kinesiska möbeltillverkare.

Design in pine kallas samarbetsprojektet som innebär att tredjeårsstudenterna under några veckor arbetat med att formge möbler för den kinesiska marknaden med svensk furu som utgångspunkt. I projektet har de kinesiska möbelföretagen Huari Furniture och Fujian Dushi Homelife Group deltagit. De har bistått med kunskap om den unga kinesiska målgruppen och marknaden, industriell möbeltillverkning samt tillverkat prototyperna.

Trots det geografiska avståndet har arbetet präglats av ett nära samarbete där de kinesiska möbeltillverkarna, utifrån diskussioner med studenterna kring material, ytbehandling, skisser och ritningar, tillverkat de prototyper som för första gången visas under Stockholm Furniture & Light Fair.

– På Malmstens har det länge funnits en ambition att låta studenterna arbeta med designuppdrag på en internationell arena. I och med samarbetet med Svenskt Trä har det blivit verklighet. I projektet Design in pine har studenterna fått förhålla sig till nya parametrar som när väst möter öst och de kulturella och sociala skillnader det innebär och även till design anpassad för storskalig industriell möbelproduktion, säger Leó Jóhannsson, lektor i möbeldesign på Malmstens i ett pressmeddleande från Svenskt Trä.

Möbelprojektet #DesigninPine visas i Malmstens monter VH01:46 i Greenhouse under Stockholm Furniture & Light Fair den 7-11 februari 2017.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb