Ursprunget för den skandinaviska vargstammen har länge varit omdiskuterat. Tidigare genetiska studier har pekat på östlig invandring. Men några entydiga svar om det geografiska ursprunget har inte kunnat ges. Den nya kartläggningen ger en klarare bild av hur vargstammen formats, nämligen genom att individer vandrat in och ut ur Skandinavien.
– Vi kan se att de vargar som grundlade den skandinaviska vargstammen på 1980-talet är genetiskt lika vargar som finns i Finland och den ryska Karelen, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Att nya vargar vandrar in österifrån sker då och då men forskarna kunde också för första gången genetiskt belägga det omvända, det vill säga att skandinaviska vargar utvandrat till Finland.
– Vi lär aldrig ha haft en särskild skandinavisk vargstam. I alla tider har nog vargar rört sig fram och tillbaka mellan den skandinaviska halvön och områden längre österut, säger Hans Ellegren.
Forskarna sökte också svar på om vargstammen är uppblandad med hund. Hybridisering mellan lösspringande hundar och vargar är nämligen vanligt på många håll i världen och kan vara svår att undvika. Så sent som 2017 påträffades en hybridkull i Södermanland. Om sådana korsningar får föröka sig utgör de ett hot mot vargstammens genetiska särart, enligt forskarna.
När arvsmassan hos skandinaviska och finska vargar jämfördes med ett hundratal hundar av olika raser kunde forskarna inte finna bevis för att korsningar mellan hund och varg har satt spår i vargstammens genetiska sammansättning. Åtminstone kunde inte några tecken ses på att sentida korsningar påverkat vargarna.