Sven Erik Hammar mottar årets skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
LRF Skogsägarnas ordförande Sven Erik Hammar har av Föreningen Skogen utsetts till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris.

Sven Erik får priset för att han "i en orolig tid för Sveriges landsbygd skapar engagemang bland landets skogsägare och respekt i omvärlden för vad skogsbrukare kan bidra med om deras drivkrafter tas tillvara" skriver Föreningen Skogen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Den 17 april tar han emot priset av kung Carl XVI Gustaf under Skogsnäringsveckan. 

– Sven Erik är ordförande för LRF Skogsägarna. Men han är också en fjällbygdens man, uppvuxen med skogsbruk, jordbruk, jakt och fiske. Både på hemmaplan och nationellt har Sven Erik visat att det går att hitta samförstånd som gagnar alla intressen. Det gäller inte minst sysselsättning, turism, sociala värden, mångfald och rennäring. Ansvarsfull och påläst visar han kraftfullt hur skogsbruket kan bidra – om man bara tar vara på skogsägarnas inneboende drivkrafter, säger Bengt Ek, vd Föreningen Skogen.

I motiveringen till priset står bland annat:

”Med sin bakgrund i fjällbygdens kultur, skogsbruk, jakt och fiske är skogsägaren Sven Erik Hammar en stark drivkraft inom familjeskogsbruket. Ansvarsfull, uthållig, påläst och orädd samverkar han, för närvarande som ordförande i LRF Skogsägarna, med andra samhällsintressen för att skapa dialog och bygga helhetslösningar. Han har varit en avgörande person för sådana lösningar inom en rad olika områden som inte minst stärker just landsbygden – från ökad sysselsättning, virkesproduktion och fjällturism till utveckling av skogens sociala värden och samverkan med rennäringen”.

Fakta om Föreningen Skogen: en ideell och obunden medlemsorganisation med 8 600 medlemmar. Många av föreningens medlemmar är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller skogens produkter. Varje år uppmärksammas personer som gjort värdefulla insatser för de svenska skogarna. Föreningen Skogens styrelse har i uppdrag att dela ut Greve Carl Bernadottes skogspris till person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.

Publicerad:
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons