Sveaskog tar med politiker i skogen

10 september 2012 Vårens debatt och medias kritik av svenskt skogsbruk får Sveaskog att agera. Under hösten planerar man ett antal skogsexkursioner med riksdagsledamöter och lokalpolitiker för att ge sin bild av ett hållbart skogsbruk.

– Vi kommer att genomföra skogsexkursioner framförallt i Norr- och Västerbotten och i Stockholmsområdet. Vi träffar även representanter från enskilda partier för att diskutera de frågor som är uppe till debatt, säger Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog.

Det rör sig sammantaget om ett tiotal tillfällen under hösten där Sveaskog kommer att genomföra skogsexkursioner, möten med politiker samt debattera frågorna publikt. Sveaskogs bedömning är att den bild som målats upp av intresseorganisationer och debattörer inte stämmer överens med hur dagens skogsbruk bedrivs.

– I medierna blir tonläget gärna lite för högt och det leder till låsningar vilket inte gynnar samtalet. Vår erfarenhet är att politikerna är nyfikna och vill ha mer kunskap om frågor som i regel är rätt komplicerade. Under några timmar i skogen hinner man varva ner och har tid för samtal, säger Stefan Bleckert, Sveaskogs naturvårdschef.

Sveaskog kommer bland annat att ta ut riksdagsmän från valkretsar i Norr- och Västerbotten samt Miljö- och Jordbruksutskottet på exkursioner. Även enskilda partigrupperingar tas ut på exkursioner. Sveaskog kommer under hösten att delta i paneldebatter där skogsbruket diskuteras.

– Den många gånger ensidigt mörka bild som ges i media och i andra sammanhang gör att vi aktivt vill ta en roll i debatten, säger Herman Sundqvist.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb