Sveaskog tar med politiker i skogen

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Vårens debatt och medias kritik av svenskt skogsbruk får Sveaskog att agera. Under hösten planerar man ett antal skogsexkursioner med riksdagsledamöter och lokalpolitiker för att ge sin bild av ett hållbart skogsbruk.

– Vi kommer att genomföra skogsexkursioner framförallt i Norr- och Västerbotten och i Stockholmsområdet. Vi träffar även representanter från enskilda partier för att diskutera de frågor som är uppe till debatt, säger Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog.

Annons
Annons

Det rör sig sammantaget om ett tiotal tillfällen under hösten där Sveaskog kommer att genomföra skogsexkursioner, möten med politiker samt debattera frågorna publikt. Sveaskogs bedömning är att den bild som målats upp av intresseorganisationer och debattörer inte stämmer överens med hur dagens skogsbruk bedrivs.

– I medierna blir tonläget gärna lite för högt och det leder till låsningar vilket inte gynnar samtalet. Vår erfarenhet är att politikerna är nyfikna och vill ha mer kunskap om frågor som i regel är rätt komplicerade. Under några timmar i skogen hinner man varva ner och har tid för samtal, säger Stefan Bleckert, Sveaskogs naturvårdschef.

Sveaskog kommer bland annat att ta ut riksdagsmän från valkretsar i Norr- och Västerbotten samt Miljö- och Jordbruksutskottet på exkursioner. Även enskilda partigrupperingar tas ut på exkursioner. Sveaskog kommer under hösten att delta i paneldebatter där skogsbruket diskuteras.

– Den många gånger ensidigt mörka bild som ges i media och i andra sammanhang gör att vi aktivt vill ta en roll i debatten, säger Herman Sundqvist.

Opinion
Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons