Sveaskog tar med politiker i skogen

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Vårens debatt och medias kritik av svenskt skogsbruk får Sveaskog att agera. Under hösten planerar man ett antal skogsexkursioner med riksdagsledamöter och lokalpolitiker för att ge sin bild av ett hållbart skogsbruk.

– Vi kommer att genomföra skogsexkursioner framförallt i Norr- och Västerbotten och i Stockholmsområdet. Vi träffar även representanter från enskilda partier för att diskutera de frågor som är uppe till debatt, säger Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog.

Annons
Annons

Det rör sig sammantaget om ett tiotal tillfällen under hösten där Sveaskog kommer att genomföra skogsexkursioner, möten med politiker samt debattera frågorna publikt. Sveaskogs bedömning är att den bild som målats upp av intresseorganisationer och debattörer inte stämmer överens med hur dagens skogsbruk bedrivs.

– I medierna blir tonläget gärna lite för högt och det leder till låsningar vilket inte gynnar samtalet. Vår erfarenhet är att politikerna är nyfikna och vill ha mer kunskap om frågor som i regel är rätt komplicerade. Under några timmar i skogen hinner man varva ner och har tid för samtal, säger Stefan Bleckert, Sveaskogs naturvårdschef.

Sveaskog kommer bland annat att ta ut riksdagsmän från valkretsar i Norr- och Västerbotten samt Miljö- och Jordbruksutskottet på exkursioner. Även enskilda partigrupperingar tas ut på exkursioner. Sveaskog kommer under hösten att delta i paneldebatter där skogsbruket diskuteras.

– Den många gånger ensidigt mörka bild som ges i media och i andra sammanhang gör att vi aktivt vill ta en roll i debatten, säger Herman Sundqvist.

Opinion
Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons