Sveaskog startar finansieringstjänst

28 juni 2021 Sveaskog startar ett finansbolag. Det ska ge deras skogsentreprenörer möjlighet att finansiera maskinköp genom leasingavtal.

Sveaskog startar finansieringstjänst

Sveaskog har fått grönt ljus från Finansinspektionen för att erbjuda de finansiella tjänsterna.

– Tjänsterna ska erbjudas på marknadsmässiga grunder men vi har en unik position genom att vi arbetar nära entreprenörerna, har en god förståelse för deras verksamhet och ett ömsesidigt intresse för att utveckla den gemensamma affären, säger Mats Oja, inköpschef på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

De finansiella tjänsterna, som ska skötas genom nystartade Sveaskog Finans AB, är ett svar på en ofta framförd åsikt från entreprenörsledet. Nämligen att många anser att bristande finansieringsmöjligheter utgör ett hinder för att utveckla verksamheten, uppger Sveaskog.

Kostnaden för en skogsmaskin, ofta 5 – 6 miljoner kronor,  är en betydande del av omsättningen för de mestadels små entreprenörsföretagen.

– Yngre lokala entreprenörer är särskilt utsatta då de ofta inte har någon säkerhet att falla tillbaka på. Återväxten blir lidande och det är en utveckling som inte är hållbar över tid, säger Mats Oja.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb