Sveaskog satsar på ungdomar i sommar

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Sveaskog vill att fler ungdomar och studenter ska få upp ögonen för skogen. Under sommaren genomför man därför en storsatsning och anställer 120 sommarjobbare från Växjö i söder till Övertorneå i norr. Sommarjobbarna består både av skolungdomar och studerande på skogsutbildningar. I arbetsuppgifterna ingår sysslor såsom inventering, röjning och plantering. Ansökningarna kommer in från hela landet och intresset är stort.

– Detta är en viktig satsning för oss. Både för det arbete som behöver genomföras i sommar, men också för skogsbranschen på sikt. Sommarjobb är ett bra sätt för unga att lära känna skogsbranschen och för skogsbranschen att lära känna framtidens medarbetare, säger Charlotte Jönsson, personalspecialist på Sveaskog.

Annons
Annons

Syftet med sommarjobben är att ungdomar ska bli intresserade av skogen och se det som en bra arbetsplats. Förhoppningen är att fler uppmärksammar de skogsutbildningar som finns. Det handlar också om att lära känna individer och etablera en relation med högskolestudenter på skogsutbildningar inför framtiden.

– Vi har haft enormt många ansökningar i år, vilket vi förstås tycker är jätteroligt. Det rör sig om cirka 25 orter i hela landet där vi har anställt ungdomar och studenter. I år har vi också satsat extra mycket på att få fler tjejer att söka våra sommarjobb, säger Charlotte Jönsson.

Utöver klassiskt skogsarbete, som planering och plantering, handlar sommarjobben bland annat om naturvärdesinventering i både skog och vatten och ungskogsinventering.

Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson  frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons