Sveaskog överens med biltestföretag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog stämde fyra företag som hävdade allemansrätten för att vintertid testköra bilar på skogsbolagets sjöar utan att betala ersättning. Nu har parterna enats utan domslut.

Sveaskog har träffat en överenskommelse med de fyra biltestföretagen Den går ut på att tre av företagen har köpt sjön Kakel. Det fjärde företaget betalar arrende till Sveaskog för sjön Uddjaure.

Annons
Annons

- Vi är väldigt nöjda med överenskommelsen. Visst hade det varit principiellt viktigt att pröva äganderättsfrågan rättsligt. Men nu nådde vi alltså framgång i förhandlingarna ändå, säger chefsjurist Viveka Beckeman.

Det var i november 2015 som Sveaskog stämde de fyra biltestföretagen. Upprinnelsen är att biltestverksamheten i Arjeplog och Arvidsjaur har växt explosionsartat under de senaste 20 åren och nu är en miljardindustri.

Sveaskog äger mycket mark i trakten och en stor del av biltestverksamheten bedrivs på deras marker. Det är rimligt, ansåg skogsbolaget, att kommersiella företag som nyttjar annans mark ska betala ersättning till markägaren. Det ansåg även merparten av biltestföretagen som gick med på att betala arrende. Men fyra företag nekade alltså och fortsatte att göra det även vid diskussioner i tingsrätten i maj i år.

Men fallet behövde aldrig avgöras i rättssalen. Nyligen kom Sveaskog och biltestföretagen överens.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons