Sveaskog nöjda med älgjakt i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Älgspår. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Avskjutningsmålen för höstens älgjakt på Sveaskogs marker i norra Sverige är på god väg att uppnås.
Trots att en månad ordinarie jakttid återstår i Västerbotten börjar avskjutningsmålen nås.
I Norrbotten är jakten i princip klar. Det ser ut som att avskjutningsmålen kommer att nås i de flesta områden trots att all rapportering ännu inte kommit in, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.
– Det här är ett mycket glädjande resultat och vi har jägarna att tacka för väl utfört arbete och vi hoppas att de här resultaten ger effekt på älgbetesskadorna i sinom tid, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog. 
Hösten har varit ovanligt mild och avsaknaden av snö har möjliggjort jakt med hund, mer än en månad längre än ifjol. Det har  sannolikt gjort att fler jägare jagat längre in på säsongen, är bolagets bedömning.
Jakten är det enskilt viktigaste verktyget för att minska skadorna på ungskog, anser man.
 
"HÅLL UT - TROTS SNÖN"
– Nu börjar snön att falla i stora delar av våra län vilket i sin tur medför att älgarna börjar vandra. Att lyckas få en balans mellan antalet älgar och mängden foder även i våra värst drabbade områden kan ge stora omedelbara positiva effekter på alla våra övriga ungskogar. Vi vill därför be alla jägare att hålla i och hålla ut, säger Mikael Lundberg.
Han kommenterar också de speciella krav som ställts på organisationen av jakten och den efterföljande slakten på grund av coronapandemin.
– Det är något som jaktlagen har hanterat på ett föredömligt sätt. Jaktlagen har ansträngt sig för att kunna säkerställa att alla, oavsett ålder eller underliggande sjukdomar ska kunna delta, till exempel genom att förflytta samlingar från kojor ut till skogen, att dela upp efterarbete med fällda älgar inom laget och att sprida ut jaktdagar över hela säsongen, säger Mikael Lundberg.
 

 

Annons
Annons

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons