”Sveaskog motarbetar markbytesprogram”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Per Bergenheim, SKOGENbild.
Januariavtalet är kristallklart: Sveaskog ska avstå mark till ett nytt markbytesprogram. Men detta motarbetas av Sveaskog trots att ersättningsmarker behövs framför allt för att lösa konflikten om fjällnära skogar, skriver bolagets tidigare styrelseordförande Bo Dockered i Altinget.

Överenskommelsen i Januariavtalet innebär att enskilda skogsägare erbjuds att byta bort skogar med höga naturvärden och få produktionsskogar av staten i stället. Staten kan här ta sitt ansvar för att bevara dessa unika skogar utan större statsfinansiell kostnad, skriver Bo Dockered.

Annons
Annons

Det handlar om skogar vars virke certifierade inköpare ändå inte vill avverka. Samtidigt överlåts produktionsskogar till landsbygdens folk vilket är rimligt, enligt honom. 

Ingenstans är behovet av markbyten tydligare än för landets fjällbönder, menar han.

”Här finns fortfarande stora sammanhängande skogar med höga naturvärden som staten gärna ser bevarade. Det innebär att certifierade virkesköpare inte vill avverka. Men vem ska ersätta de små skogsägarna och deras allmänningsskogar?"

Processande mellan  staten och markägare i olika domstolar har pågått länge.

”Vi måste få ett slut på detta ständiga processande i skogen. Fjällbönder med stor andel skog med höga naturvärden måste helt enkelt erbjudas ersättningsmarker av staten. Eller om de önskar, ekonomisk ersättning. När staten skyddar dessa skogar kommer Sverige få unika sammanhängande områden av världsklass”, skriver Bo Dockered.

Läs artikeln i Altinget.

 

 

 

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons