Sveaskog minskar avverkningar igen

10 januari 2023 Sveaskog ska kraftigt minska sina avverkningar i Norrbotten i år. Främst berörs renskötselområden.

Sveaskog minskar avverkningar  igen

Sveaskog ska minska avverkningarna i Norrbotten under 2023 med 45 procent. Detta jämfört med genomsnittet för planerade avverkningar under en femårsperiod. Anledningen är att bolaget vill, som de säger, göra omtag i frågan om samexistens med renskötseln.

Enligt såväl skogsvårdslag som certifieringsregler ska skogen brukas i samråd, så kallad samplanering, med samebyar.

Sveaskog har beskrivit diskussionsläget som låst med vissa samebyar.

Ulf Nilsson, regionchef för Sveaskog Norrbotten, säger att det är just hänsyn till renskötseln som ligger bakom förändringarna.

– Ja, det är huvudorsaken till de neddragningar som nu redovisas. Vi har inte nått så långt i samplaneringsprocessen som vi önskat.

Vissa skogstyper och platser berörs mer än andra.

– Områden där vi för tillfället har störst utmaningar i samråden är inom Piteå Älvdal samt delar i kommunerna Pajala, Överkalix och Boden. Det här är kommuner där Sveaskog har mycket mark och stor andel skog i avverkningsbar ålder, säger han.

Redan i somras offentliggjorde Sveaskog planer på minskade avverkningar. Bland annat skulle de totala slutavverkningsvolymerna minska med en miljon kubikmeter fast mått under bark per år.

– Det som nu presenteras är ytterligare en neddragning mot de justerade nivåer som presenterades i somras, säger Ulf Nilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb