Sveaskog minskar avverkningar igen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog
I renskötselområden i Norrbotten görs nya planer för att minska avverkningarna, enligt Sveaskog.
Sveaskog ska kraftigt minska sina avverkningar i Norrbotten i år. Främst berörs renskötselområden.

Sveaskog ska minska avverkningarna i Norrbotten under 2023 med 45 procent. Detta jämfört med genomsnittet för planerade avverkningar under en femårsperiod. Anledningen är att bolaget vill, som de säger, göra omtag i frågan om samexistens med renskötseln.

Annons
Annons

Enligt såväl skogsvårdslag som certifieringsregler ska skogen brukas i samråd, så kallad samplanering, med samebyar.
Sveaskog har beskrivit diskussionsläget som låst med vissa samebyar.
Ulf Nilsson, regionchef för Sveaskog Norrbotten, säger att det är just hänsyn till renskötseln som ligger bakom förändringarna.
– Ja, det är huvudorsaken till de neddragningar som nu redovisas. Vi har inte nått så långt i samplaneringsprocessen som vi önskat.
Vissa skogstyper och platser berörs mer än andra.
– Områden där vi för tillfället har störst utmaningar i samråden är inom Piteå Älvdal samt delar i kommunerna Pajala, Överkalix och Boden. Det här är kommuner där Sveaskog har mycket mark och stor andel skog i avverkningsbar ålder, säger han.
Redan i somras offentliggjorde Sveaskog planer på minskade avverkningar. Bland annat skulle de totala slutavverkningsvolymerna minska med en miljon kubikmeter fast mått under bark per år.
– Det som nu presenteras är ytterligare en neddragning mot de justerade nivåer som presenterades i somras, säger Ulf Nilsson.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons