Sveaskog inleder årets försäljningsrally

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog lägger nu ut 17 skogsfastigheter på sammanlagt 9 000 hektar till försäljning. Totalt ska bolaget sälja 50 fastigheter under året.

Fastigheterna som nu utannonseras ligger i Dalarna, Norrbotten, Jämtland och Stockholms län.

Annons
Annons

Den billigaste har 450 000 kr som utgångspris och den dyraste ligger ute för 30 miljoner kronor.

Majoriteten av objekten ligger i Norrland, men det dyraste ligger i Danderyds kommun, Stockholms län. Alla försäljningsobjekt ligger på Sveaskogs hemsida.

– Vi har haft 14 500 visningar av Danderydsfastigheten på drygt en vecka. Det är rekord och visar att det finns ett stort intresse för skogsfastigheter nu. Köper du en skogsfastighet kan du räkna med en direktavkastning på mellan 3-5 procent”, säger Sören Åhlund, fastighetsansvarig på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Riksdagen beslutade att Sveaskog med start år 2002 ska avyttra tio procent av sitt markinnehav för att stärka enskilt skogsbruk. Till dags dato har Sveaskog sålt 8,35 procent.

Under år 2018 kommer ett femtiotal skogsfastigheter att läggas ut till försäljning, i första hand i norra Sverige. Den försäljningsrunda som inleds nu kommer att följas av en till i maj och ytterligare två i höst.

– Vi ser en liten ökning av förstagångsköpare bland våra spekulanter, men det är fortfarande skogsägare i samma kommun som objektet ligger i som är den dominerande kategorin. Vi har även en del utländska intressenter”, säger Lars-Erik Bergström, fastighetsansvarig på Sveaskog.

Syftet med att sälja mark är att ge privatpersoner möjligheter att stärka sitt skogsägande och stanna kvar på landsbygden, alternativt ge personer möjlighet att flytta ut till landsbygden.

– Förutom möjligheten att bedriva skogsbruk ser vi gärna att det finns entreprenörer som kan hitta möjligheter att utveckla naturturism och jakt- och fiskeaffären på den fastighet de köper”, säger Ola Söderdahl, försäljningschef Jakt- och fiske på Sveaskog.

Skogsfastigheterna som nu ligger ute till försäljning ligger i följande kommuner: Arvidsjaur, Arjeplog, Gällivare, Danderyd, Härjedalen, Övertorneå, Kalix, Älvdalen och Kiruna.

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons