Sveaskog höjer timmerpriser i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Sveaskog.
Sveaskog höjer timmerpriserna i norra Sverige med 30-50 kronor per kubikmeter fast mått under bark.

Anledningen är att deras sågverk i Norr- och Västerbotten behöver mer timmer, enligt ett pressmeddelande från Sveaskog.

Annons
Annons

– Sågverken går för högtryck för att nyttja det gynnsamma marknadsläget, och därför är efterfrågan hög på såväl gran- som talltimmer just nu. För skogsägarna är det därmed läge att passa på att avverka timmerskog. Även efterfrågan på massaved växer sig starkare i och med att de höga lagren sjunkit under vintern, så vi är mycket angelägna om att även kontraktera gallringar, säger Erik Levén, kundansvarig Sveaskogs marknadsområde Nord. 

Han tipsar också skogsägare i norr att ta ”en ordentlig titt i marknadsprislistorna” vid nästa virkeskontrakt. Skillnaderna är historiskt stora mellan olika köpare, säger han.

Sveaskogs prishöjning på 30-50 kronor per kubikmeter avser främst tall- och grantimmer med toppdiameter från 14 centimeter i Norrbotten och Västerbotten. Även priserna på klentimmer och kubb är uppjusterade. Massavedspriserna är dock oförändrade. 

Publicerad:
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons