Sveaskog får internationellt pris för Skogsvårdsportalen

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Sveaskog belönas med det internationellt prestigefyllda priset Forestry SAG Award (Special Achivements in GIS) för IT-lösningen Skogsvårdsportalen. Inget svenskt skogsföretag har tidigare fått priset.

- Sveaskog har fått detta pris eftersom man med Skogsvårdsportalen skapat stora värden både för sin egen organisation och för entreprenörer. Skogsvårdsportalen är en innovativ lösning på ett komplext problem, säger Jack Dangermond, Esris grundare och VD.

Det övergripande syftet med projektet är att digitalisera skogsvårdsflödet vilket sparar mycket tid både för egen personal och för entreprenörer. Dessutom blir det betydligt bättre ordning och reda.

- Den stora fördelen är att vi kommer ifrån allt pappersarbete, med allt vad det innebär. Skogsvårdsportalen ger oss överblick och trygghet och gör att vi kan effektivisera vår skogsvård, säger Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog.

Skogsvårdsportalen byggdes av IT-konsulten Imano på Esris plattform under åren 2012-2013 med implementering år 2014 och har skapat en kontroll över hela kedjan av skogsvårdstjänster, till exempel hyggesrensning, markberedning, sådd, plantering och röjning. Det utförs årligen skogsvårdstjänster på 15 000 objekt på Sveaskogs marker – från norr till söder

- Det är jätteroligt med den fina utmärkelsen. Vi har haft ett bra samarbete från början och som IT-arkitekt är jag extra tillfreds med att vi har lyckats integrera kartfunktionalitet med verksamhetsdata på ett väldigt användarvänligt sätt, säger Bo Persson, IT-arkitekt på Imano.

Den 16 juli tar Stefan Mattsson, skogsskötselexpert, och Örjan Nilsson, projektledare på Sveaskog, emot priset på Esris stora IT-konvent i San Diego, USA.

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons