”Svårt upptäcka fel trädslag i en tallbunt”

26 september 2014 Nästan all skogsråvara som levereras till skogsindustrin mäts genom Virkesmätningsföreningen, VMF. En opartisk aktör som ägs gemensamt av säljare och köpare. SKOGEN tog kontakt med Christer Persson som arbetar för VMF Nord, virkesmätningscentralen på Setrasågen i Malå. Dessutom äger han skog.

”Svårt upptäcka fel  trädslag i en tallbunt”

Vad är din uppgift ?

–Det är att mäta in och klassificera virket efter gällande anvisningar. Det är viktigt att det bedöms likadant, oavsett   var det är i landet.   

Hur tas virket emot?

–Vi kontrollerar först att virkesmärkningen stämmer med virkesordern. Virket skyltas med gula lappar i samband med att det tas emot. Virkesleveranser vägs, blir märkta och travmäts. Vi bedömer även barkens tjocklek och gör en bedömning av  volymen fub (fast mått under bark). 

– Därefter stockmäts varje enskild stock automatiskt i en mätram och registreras. Virkesmätaren bedömer manuellt trädslag, kvalitet och barktyp, säger Christer.

 

Hur är det med felapteringar och skador vid avverkning?  

–Det maskinavverkade är mer likvärdigt eftersom det ofta är samma avverkningslag som avverkat. Vad gäller kap- och fällsprickor tycks den manuella fällningen ge mindre defekter  än maskinerna. Även kvistning av grov kvist blir säkrare med manuell kvistning. Däremot tar skördarens kapdator ofta ut ett mervärde från stocken.

Vad är egentligen vrak? 

–Vrak tycks förekomma oavsett hur noggrant leverantören har granskat virket. Men jag har ändå utfört många mätningar utan att hitta vrak. Om virket  ingår i en större leverans och en så kallad kollektivmätning på en enskild bunt ligger till grund för bedömningen kan det registreras som vrak trots att vrak saknas i den aktuella bunten, säger Christer. 

 

När SKOGEN besökte VMF vrakades en stock med insektsangrepp, en stock där en järntråd vuxit fast samt en grov mellanstock där skördarens kvist-aggregat inte lyckats kvista tillräckligt nära stammen. 

–Den vrakningen är inte speciellt ovanlig i grovt virke. Kvist får sticka ut max 40 mm, säger Christer. Däremot vrakar vi aldrig färska skador som vi  bedömer har tillkommit efter det att virket avlämnats på industrin. 

Under besöket stoppades bandet en gång. Slumpgeneratorn hade utsett en provstock. Den märktes för att kontrolleras manuellt senare, resultatet jämförs sedan med den automatiska mätningen och klassificeringen.

 

Svårast i jobbet?

–En krånglig sak brukar vara fel trädslag, oftast handlar det om enskilda granar i en tallbunt. Granen kan vara riktigt svår att skilja ut och där ligger säkert anledningen till att den ligger i tallbunten. Ett exempel på hur svår granen kan vara att upptäcka är att det händer att granvirke smugit sig med hela vägen och finns i färdigsågade och torkade virkespartier av tall.

–Ett annat svårt moment är att mäta insnöat eller nedisat  virke. Felprocenten kan öka i bägge riktningarna. 

 

 

Christers tips till sjävverksamma
• Kontrollera med virkesköparen vilka sortiment och längder som de har störst behov av. 
• Var noggrann med kvistningen, speciellt i grovt virke.
• Om det rör sig om vindfälld skog ska man vara mycket hård med utsorteringen av sprucket virke. 
• Märk tydligt upp sådant som inte ska levereras på grund av olika defekter som man har upptäckt i vältan. Det virket ska lämnas kvar vid vägen. Det har hänt att defekt virke följt med in på våra mätcentraler och kan då dra ned hela virkespartiet.

 

MÅNADENS FRÅGA
Litar du på virkesmätningen? Svara på vår enkät. 
Det är bra om du också tycker till i denna heta fråga!

SKOGEN 9/2014

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb