Flest granbarkborrar har fångats i de sydöstra länen. Det är också där som skadorna varit störst de senaste åren. Men även mellersta Sverige har höga populationer. Och även om angreppen minskade förra året så kan en torr, varm sommar ge bakslag, befarar Skogsstyrelsen.
– Vi är oroade över att alla granar som knäckts och som ligger efter vinterns oväder blir ett hot mot den positiva trenden. Därför är det nu mycket viktigt att ta hand om nedblåsta eller skadade granar eftersom de drar till sig borrarna som sedan kan sprida sig och döda stående träd, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Övervakningsfällorna visar toppnoteringar i södra Dalarnas län där över 6000 granbarkborrar fångats in senaste veckan. Även Örebro, Kalmar och Östergötland sticker ut med över 4000 i fällorna.
Redan nu syns angrepp i form små högar av borrmjöl på många liggande stammar. Värst utsatta är just nedblåsta eller skadade granar eftersom de har nedsatt förmåga till försvar.
– Även om man bara har några få skadade granar som ligger i skogen är det viktigt att man tar hand om dem genom att få bort barken eller forsla bort dem ur skogen. Annars finns stor risk att även stående granar i närheten dödas, säger Kerstin Ström.
Stående granar på torr mark eller i soliga hyggeskanter. där man tidigare avverkat dödade granar, behöver kollas noga. De är också extra utsatta för angrepp, påpekar hon.
Äldre vindfällen som legat i skogen längre än ett år, och har tappat alla barr, är inte längre attraktiva för granbarkborren. Skogsstyrelsen rekommenderar att de lämnas i skogen och gör nytta för den biologiska mångfalden.