Svampmix ska driva upp skotsk skog

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Jacob Whitson
Experten Jacob Whitson samlade in 59 olika typer av svamp­sporer för att hjälpa ny skog att få fart. Foto: Trees for life
BESKOGNING. Ett hemligt vapen ska ge Skottlands högländer sina forna skogar tillbaka: En mix av 59 olika svamparter som ska få trädplantor att snabbt sätta rot. 

Tusentals turister kommer varje år till de skotska högländerna för att se de ödsliga, vindsvepta landskapen. Men så här såg det inte ut förr, då var bergen och dalarna täckta av en skog som kallas Caledonian forest.
Nu jobbar den ideella föreningen Trees for life med att återskapa forntidens trädrika Skottland.

Annons
Annons

Deras senaste vapen är en svampmix som ska göra det ­lättare för trädplantor att överleva det karga landskapet. 
Olika typer av svampar lever i symbios med rötterna på nästan alla träd. De bryter bland annat ner näringsämnen som träden sedan kan dra nytta av. Problemet när man återinför träd är att de naturliga svamparna är borta sedan hundratals eller tusentals år. 

Därför har man nu ”skördat” svampsporer från de små bestånd som finns kvar av den skotska urskogen. Resultatet blev en mix med 59 olika arter av svampar. 
– De här svamparna är vår bästa allierade när det gäller att återskapa skogen i det här nedbrutna landskapet, säger Jacob Whitson från Chaos Fungorum som skötte insamlingen.

SvampmixMagisk svampmix.

Under våren har 20 000 tallar, björkar och ett tjugotal andra trädsorter planterats i området väster om den berömda Loch Ness-sjön. I Dundreggan har ytterligare 10 000 skott i en plantskola fått en dos av svampmixen. 

Under sommaren och hösten kommer man att göra nog­granna mätningar för att ­avgöra när och var svamparna fungerar bäst. 
– I de här tuffa, vindpinade miljöerna där vi placerat nya träd så behöver plantorna all hjälp de kan få och särskilt under de första åren, säger Doug Gilbert som är chef på Trees for life till tidningen The Scotsman. 

FAKTA / ­Caledonian forest
Var: Skotska högländerna.
Yta: Förr 15 000 km2, nu 180. 
Bestånd: Tall, björk, ek, rönn och asp. 
Historia: Omkring 5 000 f Kr var skogarna som störst, men sämre klimat gjorde att de ­successivt minskade. Från omkring 2 000 f Kr började ­människan påverka skogen.
Legend: Kung Arthur sägs ha utkämpat en av sina tolv stora strider här. 
Mer info: treesforlife.org.

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons