Svampmix ska driva upp skotsk skog

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Jacob Whitson
Experten Jacob Whitson samlade in 59 olika typer av svamp­sporer för att hjälpa ny skog att få fart. Foto: Trees for life
BESKOGNING. Ett hemligt vapen ska ge Skottlands högländer sina forna skogar tillbaka: En mix av 59 olika svamparter som ska få trädplantor att snabbt sätta rot. 

Tusentals turister kommer varje år till de skotska högländerna för att se de ödsliga, vindsvepta landskapen. Men så här såg det inte ut förr, då var bergen och dalarna täckta av en skog som kallas Caledonian forest.
Nu jobbar den ideella föreningen Trees for life med att återskapa forntidens trädrika Skottland.

Annons
Annons

Deras senaste vapen är en svampmix som ska göra det ­lättare för trädplantor att överleva det karga landskapet. 
Olika typer av svampar lever i symbios med rötterna på nästan alla träd. De bryter bland annat ner näringsämnen som träden sedan kan dra nytta av. Problemet när man återinför träd är att de naturliga svamparna är borta sedan hundratals eller tusentals år. 

Därför har man nu ”skördat” svampsporer från de små bestånd som finns kvar av den skotska urskogen. Resultatet blev en mix med 59 olika arter av svampar. 
– De här svamparna är vår bästa allierade när det gäller att återskapa skogen i det här nedbrutna landskapet, säger Jacob Whitson från Chaos Fungorum som skötte insamlingen.

SvampmixMagisk svampmix.

Under våren har 20 000 tallar, björkar och ett tjugotal andra trädsorter planterats i området väster om den berömda Loch Ness-sjön. I Dundreggan har ytterligare 10 000 skott i en plantskola fått en dos av svampmixen. 

Under sommaren och hösten kommer man att göra nog­granna mätningar för att ­avgöra när och var svamparna fungerar bäst. 
– I de här tuffa, vindpinade miljöerna där vi placerat nya träd så behöver plantorna all hjälp de kan få och särskilt under de första åren, säger Doug Gilbert som är chef på Trees for life till tidningen The Scotsman. 

FAKTA / ­Caledonian forest
Var: Skotska högländerna.
Yta: Förr 15 000 km2, nu 180. 
Bestånd: Tall, björk, ek, rönn och asp. 
Historia: Omkring 5 000 f Kr var skogarna som störst, men sämre klimat gjorde att de ­successivt minskade. Från omkring 2 000 f Kr började ­människan påverka skogen.
Legend: Kung Arthur sägs ha utkämpat en av sina tolv stora strider här. 
Mer info: treesforlife.org.

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Annons
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Sprucken granstam

  Förädling kan minska torkstress

  Kategorier: Skogsskötsel, gran, torka
  SKADOR. Skogforsk har funnit samband mellan tunna cell­väggar i veden hos unga granar och spruckna stammar vid extrem torka.
 • Annons
 • Exkursion lärkplantering

  Lärk kan bli nordligt framtidsträd

  EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.
 • Jägare står i ett jakttorn

  ”Det går inte att vänta”

  Kategorier: Skogsskötsel, viltbete
  VILTBETE. I flera län har upp till 67 procent av ungtallarna skador, enligt senaste Äbin. Avskjutningen av älg måste öka omedelbart, säger en specialist på Skogsstyrelsen.
 • Annons