Svampmix ska driva upp skotsk skog

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Jacob Whitson
Experten Jacob Whitson samlade in 59 olika typer av svamp­sporer för att hjälpa ny skog att få fart. Foto: Trees for life
BESKOGNING. Ett hemligt vapen ska ge Skottlands högländer sina forna skogar tillbaka: En mix av 59 olika svamparter som ska få trädplantor att snabbt sätta rot. 

Tusentals turister kommer varje år till de skotska högländerna för att se de ödsliga, vindsvepta landskapen. Men så här såg det inte ut förr, då var bergen och dalarna täckta av en skog som kallas Caledonian forest.
Nu jobbar den ideella föreningen Trees for life med att återskapa forntidens trädrika Skottland.

Annons
Annons

Deras senaste vapen är en svampmix som ska göra det ­lättare för trädplantor att överleva det karga landskapet. 
Olika typer av svampar lever i symbios med rötterna på nästan alla träd. De bryter bland annat ner näringsämnen som träden sedan kan dra nytta av. Problemet när man återinför träd är att de naturliga svamparna är borta sedan hundratals eller tusentals år. 

Därför har man nu ”skördat” svampsporer från de små bestånd som finns kvar av den skotska urskogen. Resultatet blev en mix med 59 olika arter av svampar. 
– De här svamparna är vår bästa allierade när det gäller att återskapa skogen i det här nedbrutna landskapet, säger Jacob Whitson från Chaos Fungorum som skötte insamlingen.

SvampmixMagisk svampmix.

Under våren har 20 000 tallar, björkar och ett tjugotal andra trädsorter planterats i området väster om den berömda Loch Ness-sjön. I Dundreggan har ytterligare 10 000 skott i en plantskola fått en dos av svampmixen. 

Under sommaren och hösten kommer man att göra nog­granna mätningar för att ­avgöra när och var svamparna fungerar bäst. 
– I de här tuffa, vindpinade miljöerna där vi placerat nya träd så behöver plantorna all hjälp de kan få och särskilt under de första åren, säger Doug Gilbert som är chef på Trees for life till tidningen The Scotsman. 

FAKTA / ­Caledonian forest
Var: Skotska högländerna.
Yta: Förr 15 000 km2, nu 180. 
Bestånd: Tall, björk, ek, rönn och asp. 
Historia: Omkring 5 000 f Kr var skogarna som störst, men sämre klimat gjorde att de ­successivt minskade. Från omkring 2 000 f Kr började ­människan påverka skogen.
Legend: Kung Arthur sägs ha utkämpat en av sina tolv stora strider här. 
Mer info: treesforlife.org.

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons