Priset på lövmassaved har sjunkit till sin lägsta nivå på fem år, särskilt i Europa och Norden. I Europa rör det sig i huvudsak om eukalyptus, i Norden björk och asp. Det bekräftas också av konsultbolaget Wood Resource Quarterly i dess senaste rapport. Eftersom råvaran utgör cirka 60 procent av produktionskostnaden för lövmassa har den europeiska blivit mer konkurrenskraftig.
I Norden är massaproduktionen baserad på barrmassaved den dominerande och i början av sommaren såg vi stigande priser. Det är bra, men bilden kompliceras av den fallande dollarn. Hoppet om ökad export till USA för svensk sågverksindustri sedan Kanadas export drabbades av tullar grumlas därför en aning.
I dag är den exporten blygsam – drygt 200 000 kubikmeter per år – jämfört med Storbritannien som i dag köper drygt 2,5 miljoner kubik. Dessutom kommer sannolikt utmobbade kanadensiska trävaror att hitta nya vägar in på andra, traditionellt europeiska marknader.
Det bör också påpekas att pundet har sjunkit cirka åtta procent under våren och därmed britternas köpkraft. Efterfrågan på svenskt trä är ändå stor just nu. Södra har till exempel fördubblat antalet exportländer på tio år, en positiv långsiktig trend.
Vårens prisökningar på framför allt gran har nu slagit igenom även i norra Sverige. Sveaskog höjer sina priser för första gången på tre år. Även SCA höjer. Nu väntar vi bara på Stora Enso som hittills inte har följt med i sommarens prisrally. I regel släpar Stora efter med 40 till 50 kronor på tallen och 20 till 30 på granen. Ett intressant undantag är Värmland. Där är skillnaderna små, 10 till 15 kronor. Förklaringen är nog att importen från Norge pressar priserna, vilket gör att konkurrenterna inte kan höja priserna och då har inte Stora Enso heller behövt göra det.
Till sist, två glädjande uttalanden i media under augusti: Jonas Mårtensson, chef för affärsområde trä på SCA, säger att vi har en stor uppgång på sågade trävaror även i Asien (se notis på nästa sida). Tidigare har det inte varit så. Santhe Dahl, koncernchef på Vida, säger att lönsamheten har förbättrats avsevärt på ett sätt som företaget inte sett sedan 2007, året före finanskrisen.
Rättelse: I förra numret bytte vi av misstag plats på Holmens priser på gran respektive tall i området Hälsingland, Härjedalen, Medelpad och södra Jämtland. Ingen höjning av tall där, alltså.
SKOGEN 8/2017