Sunpine breddar med ny produkt

15 juni 2016 Sunpine i Piteå har inlett produktion av harts. Två års utvecklingsarbete ligger bakom produktionsstarten. Harts används som råvara för exempelvis tryckfärger och lim.

Sunpine breddar med ny produkt

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN  för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Sunpine har investerat 200 miljoner kronor i att uppgradera sitt raffinaderi i Piteå och har nu kapacitet att tillverka 24 000 ton harts per år.

– Efter en uppstartsfas på ett halvår uppfyller anläggningen idag allt vad vi kan förvänta oss. Nu kan vi leverera harts av hög kvalitet till vår kund och delägare Lawter. Idag kan vi med stolthet säga att vår anläggning på Haraholmen utanför Piteå är ett fullskaligt bioraffinaderi. Investeringen har dessutom resulterat i 15 nya arbetstillfällen, säger Magnus Edin, VD för Sunpine AB i ett pressmeddelande.

– När projektet nu är klart kan vi säkra stora volymer av en för oss mycket viktig råvara , säger Ichiro Taniaka, koncernchef för Lawter.

Sunpine i Piteå är världsledande inom tillverkning av andra generationens biodrivmedel. Sunpine har en årlig kapacitet att tillverka 100 miljoner liter råtalldiesel .

Sunpine har idag fyra produkter: råtalldiesel som används som tillsats i grön diesel, harts som är en råvara för tillverkning av till exempel tryckfärger och lim, terpentin som bland annat. används inom parfymindustrin
 och grön eldningsolja som används som energiråvara i pappersindustrin.

Råvaran, tallolja, är en restprodukt från den svenska skogsindustrin och skogsbruket.

Enligt Sunpine, som startade 2006,  har de totalt bidragit till en minskning av koldioxidutsläppen i Sverige med 1,5 miljoner ton koldioxid.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb