"Subventionera skogsägare för kolinlagring"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild. Foto: Bengt Ek.
Subventionera skogsägare för kolinlagring och beskatta biobränslen. Förslagen framförs i Konjunkturinstitutets  årliga miljörapport.
Konjunkturinstitutets uppmaning framförs i rapporten med fokus på skogen, klimatet och politiken. Där föreslås styrmedel för att uppmuntra till att skogen lämnas för kolbindning eller används till långlivade träprodukter. 
Detta behövs för att tillgodose klimatmål, inte minst från EU, som ligger förhållandevis nära i tid, anser utredarna.
I rapporten framförs kritik mot användning av biobränslen. ”De resulterar i koldioxidutsläpp som påverkar klimatet på samma sätt som utsläpp från fossila källor” skriver man.
Ett kostnadseffektivt styrmedel vore att subventionera skogsägare för den växande skogens kolinlagring. och samtidigt beskatta utsläpp från biobränslen, lyder förslaget.
”Detta skulle leda till ett större kollager i skogen, att förbränning av biomassa missgynnas och långlivade träprodukter premieras samtidigt som biomassa för energiändamål – tack vare subventionen – fortsatt gynnas framför fossila bränslen.”, skriver Konjunkturinstitutet.
,
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons