Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreangrepp. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
I  rapporten från Skogforsk har man studerat effekten av två olika typer av fällor som laddas med doftämnet feromon. Den ena fällan fångar insekterna i en burk som töms med jämna mellanrum, den andra är preparerad med ett gift som dödar granbarkborrarna.
– Sammantaget visar inte studien på någon tydlig effekt av fällorna. Angreppen och skadorna på skogen blev lika stora i de områden som haft fällor som i våra kontrollområden som inte haft fällor, säger projektledare Per-Erik Larsson från Södra Skogsägarna i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Någon större skillnad mellan de bägge fällornas fångstförmåga kunde heller inte ses.
Sveaskog har följt projektet med stort intresse.
– Det här är en viktigt studie där resultatet inte visar på någon tydlig effekt av fällor. Den viktigaste metoden för att bekämpa granbarkborrarna och rädda virkesvärdet i produktionsskogen är därmed fortsatt att söka upp, avverka och forsla bort angripna träd under sommarhalvåret, säger Anna Stridsman, skogsvårdschef på Sveaskog.
 
Studien har finansierats av Skogsstyrelsen, Holmen, Mellanskog, Skogssällskapet, Sveaskog, Sydved och Södra Skogsägarna.
 
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons