FORSKNING.

Studenternas kärra testar teknik i fält

21 juni 2018 Snart blir det enklare att testa ny skogsteknik i praktiken. Ett terränggående labb väntar på uppdrag i Luleå.

Studenternas kärra testar teknik i fält

Elva studenter som går på civilingenjörsprogrammet maskinteknik vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett förarlöst fordon som ska fungera som en testplattform för nya typer av skogsmaskinsteknik. 

Magnus KarlbergI framtiden är det inte en människa per kran, utan snarare flera autonoma kranar som styrs på distans eller av sig själva, säger Magnus Karlberg.Den kallas terrängfordons­plattform, förkortat TFP, och liknar ett chassi som kan förses med olika komponenter. Man kan säga att den är en redskaps­bärare för tester av metoder, tekniker och verktyg.
– Fordonet har en modulär design, vilket innebär att den exempelvis kan bära olika hjulalternativ och kranar som kan plockas av och på efter önskemål, säger Magnus Karlberg som är biträdande professor vid universitetet.

Fordonet drivs av en dieselmotor på 120 kilowatt och har pendelarmar – just nu bestyckade med hjul, men det är möjligt att testa olika drivlinor och andra typer av kontaktorgan som band. Fordonet är när­mare sex meter långt och 2,5 meter brett och det väger sju-åtta ton. Den teknik som ska testas kan väga tre till fyra ton, så mycket kan fordonet bära. 

Läs artikeln i sin helhet i SKOGEN 5/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt – som prenumerant eller lösnummer»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb