Studenternas kärra testar teknik i fält

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Digital prototyp
Så här kan testplattformen se ut när den är utrustad för markberedning
FORSKNING. Snart blir det enklare att testa ny skogsteknik i praktiken. Ett terränggående labb väntar på uppdrag i Luleå.

Elva studenter som går på civilingenjörsprogrammet maskinteknik vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett förarlöst fordon som ska fungera som en testplattform för nya typer av skogsmaskinsteknik. 

Annons
Annons

Magnus KarlbergI framtiden är det inte en människa per kran, utan snarare flera autonoma kranar som styrs på distans eller av sig själva, säger Magnus Karlberg.Den kallas terrängfordons­plattform, förkortat TFP, och liknar ett chassi som kan förses med olika komponenter. Man kan säga att den är en redskaps­bärare för tester av metoder, tekniker och verktyg.
– Fordonet har en modulär design, vilket innebär att den exempelvis kan bära olika hjulalternativ och kranar som kan plockas av och på efter önskemål, säger Magnus Karlberg som är biträdande professor vid universitetet.

Fordonet drivs av en dieselmotor på 120 kilowatt och har pendelarmar – just nu bestyckade med hjul, men det är möjligt att testa olika drivlinor och andra typer av kontaktorgan som band. Fordonet är när­mare sex meter långt och 2,5 meter brett och det väger sju-åtta ton. Den teknik som ska testas kan väga tre till fyra ton, så mycket kan fordonet bära. 

Läs artikeln i sin helhet i SKOGEN 5/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Annons
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Markradar ger besked om skogsmark

  Med hjälp av markradar kan man se var det finns stenblock och hällar i skogsmarken, enligt en ny studie.
 • Annons