Studenternas kärra testar teknik i fält

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Digital prototyp
Så här kan testplattformen se ut när den är utrustad för markberedning
FORSKNING. Snart blir det enklare att testa ny skogsteknik i praktiken. Ett terränggående labb väntar på uppdrag i Luleå.

Elva studenter som går på civilingenjörsprogrammet maskinteknik vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett förarlöst fordon som ska fungera som en testplattform för nya typer av skogsmaskinsteknik. 

Annons
Annons

Magnus KarlbergI framtiden är det inte en människa per kran, utan snarare flera autonoma kranar som styrs på distans eller av sig själva, säger Magnus Karlberg.Den kallas terrängfordons­plattform, förkortat TFP, och liknar ett chassi som kan förses med olika komponenter. Man kan säga att den är en redskaps­bärare för tester av metoder, tekniker och verktyg.
– Fordonet har en modulär design, vilket innebär att den exempelvis kan bära olika hjulalternativ och kranar som kan plockas av och på efter önskemål, säger Magnus Karlberg som är biträdande professor vid universitetet.

Fordonet drivs av en dieselmotor på 120 kilowatt och har pendelarmar – just nu bestyckade med hjul, men det är möjligt att testa olika drivlinor och andra typer av kontaktorgan som band. Fordonet är när­mare sex meter långt och 2,5 meter brett och det väger sju-åtta ton. Den teknik som ska testas kan väga tre till fyra ton, så mycket kan fordonet bära. 

Läs artikeln i sin helhet i SKOGEN 5/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons