Studenternas kärra testar teknik i fält

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Digital prototyp
Så här kan testplattformen se ut när den är utrustad för markberedning
FORSKNING. Snart blir det enklare att testa ny skogsteknik i praktiken. Ett terränggående labb väntar på uppdrag i Luleå.

Elva studenter som går på civilingenjörsprogrammet maskinteknik vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett förarlöst fordon som ska fungera som en testplattform för nya typer av skogsmaskinsteknik. 

Annons
Annons

Magnus KarlbergI framtiden är det inte en människa per kran, utan snarare flera autonoma kranar som styrs på distans eller av sig själva, säger Magnus Karlberg.Den kallas terrängfordons­plattform, förkortat TFP, och liknar ett chassi som kan förses med olika komponenter. Man kan säga att den är en redskaps­bärare för tester av metoder, tekniker och verktyg.
– Fordonet har en modulär design, vilket innebär att den exempelvis kan bära olika hjulalternativ och kranar som kan plockas av och på efter önskemål, säger Magnus Karlberg som är biträdande professor vid universitetet.

Fordonet drivs av en dieselmotor på 120 kilowatt och har pendelarmar – just nu bestyckade med hjul, men det är möjligt att testa olika drivlinor och andra typer av kontaktorgan som band. Fordonet är när­mare sex meter långt och 2,5 meter brett och det väger sju-åtta ton. Den teknik som ska testas kan väga tre till fyra ton, så mycket kan fordonet bära. 

Läs artikeln i sin helhet i SKOGEN 5/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Veronika Holmsten

  Kampsportaren fann drömyrket

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.
 • Annons
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Annons
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Annons