Det finns skogsarbetare som tröttnat på stress, ensamhet, låga löner och ett ständigt ökande krav på högre produktion, produktion och åter produktion.
Emelie Bergquist, jägmästarprogrammet, har skrivit arbetsrapporten ”Varför lämnar maskinförare skogsbranschen?”.
En enkät skickades ut till maskinförare som slutat jobba som entreprenörer, entreprenörsanställda eller förare direkt anställda av Holmen Skog åren 2003—2007, de flesta i trakten av Örnsköldsvik. 32 av 39 svarade.
— Bland de yngre förarna som slutat var det främst otrivsel som var orsaken. De tyckte det var jobbigt att vara ensam ute i skogen men också att det var dålig stämning på jobbet. Kommunikationen inom entreprenörsföretagen måste bli bättre och åtgärder måste vidtas för att öka arbetsglädje och motivation bland förarna, framhåller Emelie Bergquist.
Samtliga förare som svarat på enkäten fick nytt jobb eller började utbildning efter att de valt att sluta arbeta i skogen. De flesta fick heltidsanställning, några startade eget eller satsade på utbildning. Endast en yngre förare fick deltidsjobb istället. De vanligaste branscherna var verkstads- och byggindustrin, 73 procent. Andra jobb som förekom var polis, undersköterska och lantbrukare.
— Uppdelat på olika kategorier så var i den yngsta åldersklassen otrivsel på jobbet den största orsaken till att man slutade. I kommentarerna som skrevs tycks det vara främst ensamheten i skogen men även avsaknad av stöd från arbetsgivare och medarbetare som skapat otrivsel. Efter otrivsel var det ekonomiska och organisatoriska skäl som fällde avgörandet. Många framhöll dålig arbetsledning och arbetstiderna som skäl. De något äldre uppgav även hälsoskäl med känningar i nacke och rygg. Och så förstås stressen. Citat från en förare som svarat på enkäten:
”Stress, produktion, produktion! Jag har väl varit med och skapat detta men till slut står det en upp i halsen. Man blir sällan uppskattad för kvalitet, utan för kvantitet.”
Läs mer i senaste SKOGEN 9/09.
Text och foto: Lars Davner lars@skogen.se