Stort upprop om statens skogar

6 februari 2019 Naturskyddsföreningen har tillsammans med 22 andra organisationer startat en kampanj och en namninsamling för att påverka skydd och skötsel av statens skogar. Bland annat vill man att de används för att byta in privatägd skog med höga naturvärden.

Stort upprop om statens skogar

Syftet är att visa det folkliga stöd som finns för att de ska skötas på ett hållbart sätt med hänsyn till skogens alla värden, enligt Naturskyddsföreningen.

De 23 organisationerna bakom kampanjen ”Vår skog” ställer fyra krav till regeringen:

De vill att att alla statliga skogar med höga naturvärden som Sveaskog förvaltar ska skyddas. 

De vill också att statliga skogar med låga naturvärden ska användas för att byta in privatägd skog med höga naturvärden för att ge dessa skogar ett skydd.

Dessutom anser organisationerna att  staten och Sveaskog ska vara en förebild och ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ett ekosystembaserat, hyggesfritt skogsbruk. 

Till sist kräver de att Sveaskogs avkastningskrav sänks så att övriga punkter kan genomföras.

– Vi menar att staten måste ta ansvar för att skydda skogens alla värden, oavsett om dessa kan mätas i kronor eller inte. Ideell naturvård har genom åren upprepat kunnat visa på att Sveaskog avverkar skyddsvärda skogar, som aldrig tidigare kalavverkats, med dokumenterade livsmiljöer för hotade arter. Det är tydligt att det behövs stora förändringar inom Sveaskogs förvaltning av våra skogar för att säkerställa att åtminstone staten inte avverkar sina egna skyddsvärda skogar, säger Malin Sahlin, skogssakkunnig, Naturskyddsföreningen,i ett pressmeddelande.

I uppropet skriver Naturskyddsföreningen bland annat:

”Sveaskog, Sveriges största skogsägare, förvaltar 14 procent av den produktiva skogen i Sverige. Det är en resurs som ägs gemensamt av svenska folket via staten, och verksamheten gav 2018 staten 1100 miljoner kronor i utdelning. Men denna utdelning har ett högt pris. På grund av alltför högt satta avkastningskrav i kombination med att en stor andel av Sveaskogs produktionsskogar ännu är för unga för att avverkas, har Sveaskogs avverkningar – och anmälningar om avverkning – i skyddsvärda skogar blivit fler och fler. 

Det finns många exempel på att Sveaskog ofta hamnar i kollissionskurs med naturvårdsintressen, till exempel Melakträskliden i Arvidsjaur, Ore skogsrike i Rättvik, Abmoberget och Njuöniesvarrie i Sorsele, Grövelnäset i Idre samt Hietarova i Pajala.”.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb