Stort intresse för att jobba som plantör

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
När utländsk säsongspersonal har stängts ute på grund av pandemin har Sveaskog ställt om för att snabbt rekrytera i Sverige. Intresset för att jobba i skogen är större än väntat.

Utländska gästarbetare har länge utgjort ett viktigt tillskott inom skogsbranschen när trädplantor ska sättas ner i marken Sedan reserestriktioner infördes som en följd av pandemin i slutet av mars, har ett stort omställningsarbete genomförts inom Sveaskog samt hos cirka 45 entreprenörer. Utmaningen har varit att hitta personal som ska få  60 miljoner trädplantor i jorden under maj till september.

Annons
Annons

Verksamheter har nu prioriterats om och ny arbetskraft inom Sverige och från EU-området har rekryterats. Ungefär hundra nya plantörer kommer från den svenska arbetsmarknaden.

”Vi är överväldigade av det intresse som folk visat över att få vara med och plantera i år. Den stora utmaning nu är att säkerställa att vi hittat rätt kandidater bland den stora grupp som vill jobba med skogsplantering”, säger Mattias Torger, produktionschef för marknadsområde Nord i Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Sveaskog har två egna plantlag sedan tidigare i Åsele och Sorsele, dessa förstärks nu med fler medarbetare och man startar även ett eget röjningslag i Lycksele för att stärka upp både röjarresursen och brandvakten.

 

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons