Stort intresse för att jobba som plantör

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
När utländsk säsongspersonal har stängts ute på grund av pandemin har Sveaskog ställt om för att snabbt rekrytera i Sverige. Intresset för att jobba i skogen är större än väntat.

Utländska gästarbetare har länge utgjort ett viktigt tillskott inom skogsbranschen när trädplantor ska sättas ner i marken Sedan reserestriktioner infördes som en följd av pandemin i slutet av mars, har ett stort omställningsarbete genomförts inom Sveaskog samt hos cirka 45 entreprenörer. Utmaningen har varit att hitta personal som ska få  60 miljoner trädplantor i jorden under maj till september.

Annons
Annons

Verksamheter har nu prioriterats om och ny arbetskraft inom Sverige och från EU-området har rekryterats. Ungefär hundra nya plantörer kommer från den svenska arbetsmarknaden.

”Vi är överväldigade av det intresse som folk visat över att få vara med och plantera i år. Den stora utmaning nu är att säkerställa att vi hittat rätt kandidater bland den stora grupp som vill jobba med skogsplantering”, säger Mattias Torger, produktionschef för marknadsområde Nord i Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Sveaskog har två egna plantlag sedan tidigare i Åsele och Sorsele, dessa förstärks nu med fler medarbetare och man startar även ett eget röjningslag i Lycksele för att stärka upp både röjarresursen och brandvakten.

 

Publicerad:
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons