Stort intresse för att jobba som plantör

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
När utländsk säsongspersonal har stängts ute på grund av pandemin har Sveaskog ställt om för att snabbt rekrytera i Sverige. Intresset för att jobba i skogen är större än väntat.

Utländska gästarbetare har länge utgjort ett viktigt tillskott inom skogsbranschen när trädplantor ska sättas ner i marken Sedan reserestriktioner infördes som en följd av pandemin i slutet av mars, har ett stort omställningsarbete genomförts inom Sveaskog samt hos cirka 45 entreprenörer. Utmaningen har varit att hitta personal som ska få  60 miljoner trädplantor i jorden under maj till september.

Annons
Annons

Verksamheter har nu prioriterats om och ny arbetskraft inom Sverige och från EU-området har rekryterats. Ungefär hundra nya plantörer kommer från den svenska arbetsmarknaden.

”Vi är överväldigade av det intresse som folk visat över att få vara med och plantera i år. Den stora utmaning nu är att säkerställa att vi hittat rätt kandidater bland den stora grupp som vill jobba med skogsplantering”, säger Mattias Torger, produktionschef för marknadsområde Nord i Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Sveaskog har två egna plantlag sedan tidigare i Åsele och Sorsele, dessa förstärks nu med fler medarbetare och man startar även ett eget röjningslag i Lycksele för att stärka upp både röjarresursen och brandvakten.

 

Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons