Det är Rajiv Chaudhary som identifierar flera gener i gran som bidrar till resistens mot rotröta i sitt doktorsarbete vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).
I arbetet hjälper han ”det naturliga urvalet på traven”. Det jobbar nämligen mycket långsamt, träd som drabbats av rotröta kan fortsätta att fröa av sig under lång tid. Men genom att sålla ut motståndskraftiga träd på ett tidigt stadium och använda frön från dem kan man få fram motståndskraftiga granar betydligt snabbare.
Rajiv Chaudhary och hans kollegor har genom att sammanställa flera studier hittat en mängd gener hos gran som påvisar motståndskraft. Genom att utföra infektionsförsök i barken på unga granar kunde man sedan studera vilka av dessa gener som påverkas av angrepp av rotticka.
Bakgrunden till forskningen är att man vill hitta en mer attraktiv metod än den biologiska bekämpning som används idag. De senaste åren har granbarkborren varit ett mycket uppmärksammat plågoris men på lång sikt är svampen rotticka, som orsakar rotröta, den allvarligaste skadegöraren på svensk gran. Redan idag har ungefär var sjätte avverkad gran rötskador i varierande grad, och förekomsten av rotticka ökar i skogarna, uppger SLU.