Större areal anmäld för avverkning i år

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild.
Den totala arealen som anmäldes för avverkning under årets första åtta månader var 8 procent större än under samma period förra året.
Arealen i ansökningar och anmälningar under årets första åtta månader uppgick till 173 993 hektar. 
Götaland utmärkte sig under perioden med en ökning på 24 procent, enligt ny statistik från Skogsstyrelsen.
Ansökningar om avverkning av fjällnära skog fortsätter att flöda in till myndigheten. Från januari till och med augusti i år omfattade ansökningarna 7 469 hektar, vilket är 223 procent större areal än årets första åtta månader 2020. 
Sett enbart till augusti månad var arealen dock oförändrad i anmälningar och ansökningar om avverkning av skog, jämfört med augusti 2020.
Ansökt areal om föryngringsavverkning av fjällnära skog var under augusti i somras knappt 5 procent större än augusti förra året.
Publicerad:
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons