Större acceptans för mobilmast i trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Europa behöver bygga tusentals nya mobilmaster. Master i trä kan mötas av större acceptans i känsliga områden än om de byggs i stål, enligt nyhetsbrevet forest.fi.

Utbyggnaden av 5G medför att tusentals telemaster och torn kommer att uppföras i Europa. Dels krävs en förtätning, dels behöver gamla master bytas ut. Med ny teknik kommer krav på mer ny utrustning som ska rymmas i konstruktionen.

Annons
Annons

Företaget Ecotelligent, baserat i Finland, tillverkar torn och master för telekommunikation i trä. De har märkt att trä lättare får acceptans i känsliga områden än konstruktioner i stål och betong. Det kan gälla naturskyddsområden men också i villaområden.

De har levererat en 40 meter hög telemast till Milano, den första i sitt slag i Italien. Kunden har velat ha ett material med så liten miljöpåverkan som möjligt, samtidigt som trä anses smälta in bättre i landskapet. Masten har uppförts i närheten av ett naturskyddsområde.
Enligt koncernchef Gyöngyi Mátray har träkonstruktionen många konkurrensfördelar. Materialet, som är limmat fanerträ eller så kallat LVL, är mycket starkt och stabilt trots att det är ihåligt. Håligheten erbjuder en skyddad plats för kablar och annan utrustning. 
Dessutom kan transporten göras till byggplatsen i vanliga fordon utan att störa annan trafik. Trämasten kan fraktas i tiometers moduler.
Gyöngyi Mátray tror inte att mobilmaster i trä kommer att väljas av alla. Snarare handlar det om medvetna telekomföretag eller städer som vill bidra till att bromsa klimatförändringarna.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons