I början av juni blåste en halv miljon skogskubikmeter ner i Norrbotten. Värst drabbades områden i Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå och Överkalix kommuner. Trots skogsbrukets insatser hittills får Skogsstyrelsen rapporter om att det finns mycket stormfällt virke kvar i markerna. I vissa områden är det mest tallvirke som ligger kvar, i andra även gran. Skadorna är mycket spridda, vilket försvårar och fördyrar upparbetningen.
– Ju längre träden ligger kvar desto sämre blir kvaliteten och virkesvärdet sjunker. Det är viktigt att alla berörda skogsägare lokaliserar skadorna och kontaktar lokala virkesköpare för att planera hur virket ska tas om hand, säger Anders Lindqvist, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Möjligheten att få ut virket minskar drastiskt när snön kommer. Då hamnar vindfällena under snötäcke och kan inte upparbetas förrän nästa vår då granbarkborren svärmar på nytt. Tallen angrips inte av granbarkbarkborre, men av större märgborre som leder till tillväxtförlust på växande skog och av blånadssvamp i vindfällda tallar som försämrar virkeskvaliteten.
– Sammantaget riskerar stora mängder virke att förstöras och därmed går stora virkesvärden förlorade, säger Anders Lindqvist.