– . Vad vi kan se har såväl yngre som äldre skog drabbats och därför rekommenderar vi att man kontrollerar såväl hyggeskanter som nygallrade bestånd och fröträdställningar, säger Emma Andersson, distriktschef, Skogsstyrelsen.
Om den skadade arealen överstiger 0,5 hektar, så måste en avverkningsanmälan lämnas in till Skogsstyrelsen. Detta bör göras snarast. Tänk på att samma regler för miljöhänsyn gäller som vid vanliga avverkningar, till exempel genom att spara grova skadade lövträd, högstubbar av alla trädslag samt att inte skada fornlämningar och kulturmiljöer.
Efter en storm ökar riskerna för angrepp av skadeinsekter som granbarkborre. Det är ingen fara i år, men det mycket viktigt att barrvirket körs ut ur skogen senast 1 juli 2015, för att undvika omfattande angrepp.
Glöm inte bort farorna med att arbeta i stormfälld skog.
– Risken för olyckor är stor. Därför bör skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter en storm. Säkerheten måste sättas främst och man ska aldrig arbeta ensam i stormskadad skog, säger Staffan Larsson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.
Läs mer om vad skogsägare bör tänka på efter en storm på Skogsstyrelsens webbplats.