Stormskador? Drönaren ger totalkollen

14 december 2012 Läge att gallra eller röja? Ovan där dokumenteras varje träd och det blir lätt att lokalisera skador och vindfällen. Skogsägaren får skogsfakta samlade i digitala specialkartor som vida överträffar flygfoto. Ett obemannat spionplan drar in över en skog nära dig…

Stormskador? Drönaren ger totalkollen

Höstvindarna sveper in, regntunga skyar drar över men sikten är fortfarande helt OK. Så länge vindstyrkan inte går över 10 meter per sekund och dimman lägger sig som ett vått täcke över bygden är det inga problem att skicka upp kameran 100 meter över talldungen.
Jägmästarna Andreas Abramsson Barrstrand och Nils Von Sydow, från Skogspartner Sverige, kör upp på gårdsplanen hos skogsägaren Ivan Andersson, Hålstorp sydväst om Björkvik i Sörmland. Pickupen är fulladdad med high-tec och flaket på lastutrymmet fungerar som startbana i brist på lämplig kulle med fri sikt. Drönaren har gjort entré!

Kamera i drönaren.
Smart One laddas med en digitalkamera som kan fjärrutlösas och ta bildserier enligt en förut-bestämd rutt som lagts upp i datorn. Fotona lagras på minneskort, minst 4 GB.

Fakta från flygrutten läggs in på en handdator
Fakta från flygrutten läggs in på en handdator. Fakta från flygrutten läggs in på en handdator. Flygrutten över skogsområdet läggs in på en avancerad handdator. Skogsfakta samlas in och analyseras när all information laddats hem.

Handkontrollen till drönare
Handkontrollen till drönare
Autopiloten slås på när planet kommit i rätt  bana på 100 meters höjd. Start- och landning sker säkrast med handkontrollen som spakas av en UAS-pilot.

Det går snabbt att montera det rödvita modellplanet som är byggt i moduler, ladda med fräscha batterier till elflygmotorn, på med en balanserad propeller, plotta in flygrutten över tallskogen och lägga upp en säkerhetszon mot sjön Enaren. Vore synd med en flygkrasch där det obemannade planet för 250 000 kronor försvann i vågorna.

– Kameran på, motorn igång, rutten inlagd, kontakt med panelen? Klart för take-off! Andreas rundar syrenhäcken och med en svepande rörelse får han Drönaren på vingar. I en elegant båge tar den höjd och lägger sig i bana på drygt 100 meters höjd. Nästan ljudlöst drar den igång fotosafarin över skogen som ska dokumenteras lite grann från ovan.
Det handlar om flygbilder tagna från ett litet obemannat flygplan, UAS, med en vingbredd på 1,2 meter. Används även som spionplan av bland annat USA. Flygrutten programmeras in i planet, som flyger med autopilot men kan styras manuellt i en nödsituation, som exempelvis vid ett oväntat möte med en flock sädgäss.

Generellt är upplösningen upp till tio gånger högre med UAS än med traditionella flygbilder, och dessutom en betydligt billigare metod. Redan nu har man fått uppdrag med viltinventeringar, det går suveränt att pricka in hela viltstammen från luften, speciellt om det är snö på marken. Man kan även volymberäkna flishögar och pelletslager. Eller varför inte beställa ett högupplöst ortofoto över en försöksyta med röjningsskog?
– Vi jobbar bland annat med skogsbruksplaner och behöver detaljerade och färska underlag för detta. Tidigare har vi köpt flygbilder av Lantmäteriet men med vårt plan får vi nytagna bilder med helt annan upplösning. Under resans gång har vi upptäckt nya möjligheter med planet och har valt att göra det till ett eget varumärke.

Plötsligt förlorar Flight Forest höjd och gör en snudd på okontrollerad gir över en tall, det är inte alltid lätt att styra manuellt och att gå ner för landning i ett skogsområde. Tur att det finns gått om åker vid Hålstorp. Ducka! Planet taxar in. Men den smidiga konstruktionen har låg anslagsenergi och orsakar inga person- eller egendomsskador om landningen går fel. Ungefär som att få en fotboll i huvudet, vilket i och för sig kan vara nog så obehagligt.

Men nu blir det perfekt landning och piloterna avtackas. Kameran plockas ur och bildskörden bärgas direkt. Bildmosaiken fogas samman till en bild och den första avläsningen och analysen kan börja. Dags att dra igång motorsågen eller ringa in en skördare?
– Jaha, där ligger röjsågen, konstaterar Ivan när han upptäcker sågen i kanten av en åkerholme. Överblicken blir perfekt när de första digitalbilderna laddas upp på skärmen. Tre kvarglömda björkmassabitar syns också tydligt i det gulgröna höstgräset. Detaljrikedomen är imponerande i de nytagna flygfotografierna. Till och med Ivan själv i sin blåa jacka går att se på en av UAS-bilderna.

Skogspartners piloter tillsammans med skogsägaren.
Ser helt OK ut, konstaterar skogsägaren Ivan Andersson, Skogspartners piloter Andreas Abramsson Barrstrand och Nils Von Sydow. De färska flygbilderna har tankats över direkt till datorn för specialgranskning. Fattas någon skoglig information är det bara att skicka upp planet igen.

Andreas och Nils gör en preliminär analys av de nytagna bilderna som har triangulerats, går snabbt med rätt dataprogram, till en enda bild över skogsfastigheten. Det är lätt att urskilja tallarna, de gula björkarna och de avlövade asparna.
– Kanske dags att gallra talldungen? Men, det är nog bäst att vänta tills virkespriserna blir lite bättre, säger Ivan och nickar till de pilotutbildade jägmästarna:
– Ja, det syns tydligt att krontaket går ihop så en gallring skulle nog öka produktionen på sikt. Flygbilderna ger en tydlig vink om bästa skogliga åtgärd just nu eller när man tycker att det passar bäst för skogsfastighetens totala ekonomi. Ibland kan det vara bättre att utföra rätt åtgärd och vinna volym på sikt än att invänta högra virkespriser som tyvärr ser ut att dröja, säger Andreas som tillsammans med Nils redan plockat ihop flygplanet, laddat över bilderna och knappat in nästa skogsuppdrag i GPS-navigatorn.
Företaget Skogspartner ger skogsägarna vingar!

Flygbild av drönare.
Smart One har flugit över gården Hålstorp för att på 100 meters höjd dokumentera byggnader, skog, enskilda träd och åkerareal. Flygbildsmosaiken har synkroniseras till en enda flygbild med hög upplösning.
Foto: Air Scan Sweden, Skogspartner Sverige AB.

Ur Tidningen SKOGEN 11/2012

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb