Hans slog hårt mot Västerbottens inland

23 augusti 2023 Stormen Hans gick hårt åt skogarna i Västerbottens inland. Framför allt drabbades ett koncentrerat område på 75 000 hektar.

Hans slog hårt mot Västerbottens inland
Foto: Skogsstyrelsen.

Nedblåst skog omfattande mellan en halv miljon och en miljon kubikmeter i Västerbottens inland. Uppskattningen kommer från Skogsstyrelsen som samverkat med skogsbolag, renskötare och privata skogsägare. Man har också använt sig av satellitbilder.

Det drabbade området följer norra sidan av Malån, från Burträsk till Hundberg. Här ryms bland annat naturreservatet Borup och betesmarker för renar. Det är till stor del gammal tallskog som drabbats. Fallvindar har antingen fällt tallarna helt eller knäckt dem på mitten. Fällningar också skett på mindre ytor utanför detta område, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vid stormfällningar större än en halv hektar krävs avverkningsanmälan. Men även vid stormfällningar gäller sexveckorsregeln, det vill säga att avverkningar inte inte får påbörjas förrän tidigast sex veckor efter att anmälan till Skogsstyrelsen gjorts.

Men det går att ansöka om dispens. Så här säger Jonatan Norman, Norra Skog, chef för fältområdet Nord.

– Vår ambition är att så snabbt som möjligt komma igång med arbetet innan dess att vinter och snö försvårar detta arbete men om vi ska vänta ut sex veckors anmälningstid för samtliga uppdrag blir detta upprensningsarbete näst intill omöjligt.

Enskilda skogsägare uppmanas av Skogsstyrelsen att vara mycket försiktiga i sin stormdrabbade skog. Det gäller att hålla avstånd till träd som står men plötsligt kan ge vika. Avstånd ska även hållas till träd som ligger i spänn eller hänger på andra träd. Man bär heller aldrig arbeta ensam i stormfälld skog.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb