Stora stormskador i Götaland

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto Södra.
Januaristormarna har fällt drygt två miljoner kubikmeter skog i Götaland, visar Södras inventering.

Det blev en stormig inledning på året för södra Sverige, med stormen Malik som kulmen.

Annons
Annons

Enligt inventeringen är stormskadorna på skogarna omfattande, totalt 2,2 miljoner kubikmeter drabbades varav 1,2 miljoner är på Södras medlemsfastigheter.
– Resultatet motsvarar våra farhågor. Det är relativt omfattande skador över en stor yta, vilket påverkar såväl Södras som våra medlemmars arbete i skogen framåt. Samtidigt är skadorna betydligt mindre än efter våra största stormar under 2000-talet, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande.
Värst drabbat är nordöstra Skåne och Östergötland. Det är delvis samma områden som drabbats av snöbrott tidigare i vinter. 
 
AVVERKA VINDFÄLLEN - MEN TA HJÄLP
Sammantaget är skadorna så omfattande att riskerna för barkborreangrepp ökar. Det gäller att inventera och avverka skadad skog så att inte de vindfällda träden ger förutsättningar för ytterligare en generation granbarkborrar.
– Det är en utmaning att hinna hantera en så stor volym skadad skog med bara drygt två månader kvar tills insektssvärmningen startar. Vi i Södra arbetar därför med avverkning av skadad skog redan nu och kommer att prioritera detta arbete under hela vårsäsongen, säger Olof Hansson.
Han  varnar också för att arbetet med stormfällda träd är mycket svårare och farligare än vanligt avverkningsarbete. När skadorna är omfattande, använd i första hand professionell hjälp och maskiner, råder han.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons