”Stora skogsägare ska ha samma krav som små”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Om samma krav på naturhänsyn ställdes på stora skogsägare som på små skulle vi öka möjligheterna att klara miljömålet i skogen. Dessutom skulle konflikterna minska, skriver skogs- och klimatdebattören Magnus Nilsson i sin blogg.
På sidan 196 i den nya skogsutredningen finns ett diagram som illustrerar hur olika skogsvårdslagens krav om naturvårdshänsyn slår mot små respektive stora markägare. Lagens krav ser ut så här: Ju mindre ditt hygge är, desto större krav och även det motsatta gäller alltså. Det vill säga ju större hygge, desto lägre krav på hänsyn. Skogsstyrelsen har visat att detta sätt att tillämpa reglerna i praktiken betyder att krav om naturhänsyn är tuffare för små än för stora skogsägare.
 
Man skulle föreställa sig att småskogsbrukets främsta företrädare, till exempel LRF Skogsägarna, skulle kritisera detta system, till exempel i de yttranden man skrivit till skogsutredningen. Men det gör de inte. Varför?
 
 
MAGNUS NILSSON
Miljökonsult, klimatpolitisk analytiker
Opinion
Publicerad:
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons
 • Virkesrik vinteravverkning i Skogspodden

  Nu är avsnitt 76 av Skogspodden ute. Där pratar man om en vinteravverkning som överraskade.
 • Historiskt resultat för Vida

  Kategorier: Vidas resultat 2020
  God efterfrågan på sågade trävaror gjorde 2020 till ett rekordår för Vidakoncernen.
 • Annons