Stora förluster av tropisk skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
 I Borneos djungel i Malaysia har skogen huggits ner för att bli palmoljeplantage. Foto: Shutterstock/Rich Carey.
En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
Kommersiellt jordbruk är den främsta orsaken till den globala avskogningen, enligt rapporten. Skogsområden skövlas för att ge utrymme för boskap och odling av grödor. Andra orsaker är infrastruktur, expansion av vägar, gruvdrift och markspekulation.I många fall leder den ökande efterfrågan på mark till intrång i urfolkens landområde.
Avskogningen och omvandlingen av naturliga ekosystem till storskaligt jordbruk är den största orsaken till förlusten av biologisk mångfald runt om i världen, skriver WWF i ett pressmeddelande.
Tropiska skogar i cirka 29 länder är fortsatt hotade. Analysen är gjord av 24 områden med hög avskogning i tropiska och subtropiska områden
– Vi måste stoppa avskogningen och förvalta våra skogar på ett hållbart sätt. Därför uppmanar vi alla politiker under Supermiljöåret 2021 att fatta kloka beslut på de viktiga mötena för att stoppa detta, kommenterar Olle Forshed, tropisk skogsexpert WWF.
 
"VILL SE POLITISKA BESLUT"
I en SIFO-undersökning som WWF låtit göra framkommer att en kraftig majoritet av svenskar – 86 procent – vill se kraftfullare politiska beslut i Sverige och i EU, för bättre och mer omfattande skydd av regnskogen. Det gäller såväl klimatet som för den biologiska mångfaldens skull.
– Vi måste helt förändra vårt förhållande till naturen. Världens regeringar hanterar just nu de ekonomiska och sociala effekterna av den globala pandemin, men vi måste också ta tag i överkonsumtionen och fokusera på orsakerna till nya smittsamma sjukdomar. Avskogade områden leder till ökad risk att nya virus och bakterier enklare kan sprida sig mellan djur och människor, säger Olle Forshed.
WWF publicerar rapporten Deforestation Fronts den 13 januari.

 
 
Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons