Stora Enso forskar för lite

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
80 procent av pappersindustrins problem beror på att ungdomar lämnar pappersläsningen, kanske 20 procent beror på den europeiska krisen. Det säger Stora Ensos vd Jouko Karvinen till Ekonomiekot i P1. Bolaget borde mer aggressivt förvärva företag inom nya produktområden, menar Oskar Lindström på Danske Bank. Och Stora Ensos Sverigechef medger att bolaget inte orkar satsa så mycket på forskning som man borde.

Utmaningen för alla nordiska skogsbolag är att växa på nya produktområden, konstaterar Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank.

Annons
Annons

- Vi ser att skogsindustrin nu fokuserar allt mer på att växa inom förpackningar. Men det finns också en massa andra segment där utvecklingen inte kommit lika långt, som bioplaster och biodiesel.

Och Mats Nordlander, sverigechef på Stora Enso, håller med.

- Skogsråvaran kan ersätta de flesta andra råvarorna på ett eller annat sätt, som alla andra plastprodukter.

Oskar Lindström skulle gärna se att företag som Stora Enso lite mer aggressivt köpte företag inom de nya tillväxtområdena i stället för att bara forska och växa organiskt.

- Den här utvecklingen går fortare än vi anat.

Stora Ensos sverigechef medger att företaget inte har råd att satsa tillräckligt på forskning och utveckling.

- Men det är ett internationellt intresse där alla måste vara med att bidra.

Lyssna på Ekonomiekot här.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons