Ungefär en halv miljon hektar skog behöver naturvårdande åtgärder.
Miljöcertifieringen av skogsbruket kräver den här typen av skötsel och staten ger bidrag för att den ska stimuleras. Ändå görs det i mycket liten omfattning, visar studien.
Det här innebär att höga naturvärden går förlorade samtidigt som en viktig biomassaresurs inte kommer till användning.
Örjan Grönlund har genom intervjuer kartlagt anledningarna till att åtgärderna uteblir. Det handlar ofta om ganska enkla åtgärder som att hugga bort granar för att ge gamla ekar utrymme eller att göra gläntor runt äldre lövträd i barrskogar, där ljuskrävande lavar och värmeälskande insekter behöver solljus.
”Anledningen är främst osäkerhet och tidsbrist. Hur ska åtgärderna utföras – och vad kostar de? Den huvudsakliga funktionen för rådgivande virkesköpare och inspektorer är dessutom att skaffa virke till industrin och naturvårdande skötselinsatser kräver mer planering och specialistkunskap än vanliga avverkningar. Denna målkonflikt gör att naturvårdande skötsel inte blir utförd”, säger han i ett pressmeddelande från Skogforsk.
INTE KOMPLICERAT
Trots att det oftast inte är komplicerat så blir resultatet ändå att många avstår. En anledning är oron för kritik.
”Man är rädd att skötseln ska utmålas som en ursäkt för att få avverka i bestånd med höga naturvärden, trots att så många arter kräver skötselinsatser för att finnas kvar”.
De stora arealerna gör att det är viktigt att sätta igång, menar Örjan Grönlund:
”Att strunta i naturvårdande skötsel gagnar ingen. Den biologiska mångfalden blir lidande samtidigt som vi går miste om förnybar råvara. Men det går snabbt att förbättra situationen om man bestämmer sig för att satsa”.