Stora barkborresvärmar ökar skaderisken

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det snabba omslaget till varmare väder har kickstartat svärmningen av granbarkborrar. Det ökar riskerna för skadeangrepp på stående skog.Annons
Annons

Det är mycket gott om granbarkborrar, på sina håll rekordmånga, visar fångsterna i Skogsstyrelsens svärmingsövervakning.

– Svärmningen är mycket intensiv eftersom sommarvärmen har kommit rejält. Redan för en vecka sedan såg man gnagmjöl efter nyinborrade granbarkborrar i södra Sverige och det lär finnas i norr nu också, åtminstone längs Norrlandskusten, säger Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fällorna finns utplacerade på 16 platser över  Sverige. I fällan som finns i Torpshammar i Västernorrlands län noteras en rekordfångst med över 12 000 granbarkborrar. Även i Götaland är det mycket i fällorna med fångster på över 10 000 på en vecka.

- Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Nu har vi över 10 000 på bara en vecka på en del håll, så då får vi beteckna det som väldigt högt, säger Gunnar Isacsson.

Även förra året slogs rekord i Skogsstyrelsens fällor, då på Norrlandskusten när 11 000 granbarkborrar fångades i fällorna i Norra Furuberg, en mil väster om Hassela.

Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik, större delen av norra Gävleborg samt sex berörda kommuner i Jämtland, är fortfarande klassat som bekämpningsområde och där är risken för angrepp fortsatt som störst. I fjol observerades många nya angrepp i Östra Västmanland till norra Uppland där det kan vara bra att vara observant.

Under hösten och vintern har det varit mycket nederbörd på många håll och det bör ha gett granarna bra motståndskraft men på torrare marker kan det ändå finnas en förhöjd risk för angrepp.

– Det är viktigt att skogsägaren upparbetar höstens och vinterns färska granvindfällen och grövre snöbrott som vi haft gott om i mellersta och norra Sverige efter en snörik vinter. Gör man det nu och får ut det ur skogen inom tre till fyra veckor, följer både föräldrabaggarna och larverna med till industrin, säger Gunnar Isacsson.

Träd som dog i fjol har i princip inga granbarkborrar kvar och gör därför bättre nytta om de lämnas i skogen. På sådana träd finns också naturliga fiender kvar som kommer angripa granbarkborrens larver om några veckor.

Det går nu att följa barkborrens utbredning med veckovisa uppdateringar från fällorna på Skogsstyrelsens hemsida under sommaren: https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/svarmningsovervakning

Här finns fällorna: Kalix, Strömsund, Bjurholm, Sundsvall, Hedemora, Vallentuna, Örebro, Aneby/Nässjö, Svenljunga, Ljungby, Graninge, Gällö, Torpshammar/Kälen, Sundsvall, Norra Furuberg, Ilsbo.

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons