Stora barkborreangrepp väntas fortsätta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
De stora granbarkborreskadorna, nu och i ett förändrat klimat, diskuterades på ett seminarium nyligen. Där framkom att läget väntas bli illa även nästa år.

Den varma sommaren 2018 gav historiskt höga nivåer av granbarkborre.

Annons
Annons

De senaste fyra åren skadades 27 miljoner kubikmeter. Som jämförelse kan nämnas att det under de nästan sju föregående decennierna (1950-2017) skadades totalt tio miljoner kubikmeter, enligt uppgifter på seminariet som arrangerades av Skogsindustrierna.
Kerstin Ström, från projektet Stoppa Borrarna, sa att man räknar med stora skador i Sverige även nästa år.
Göran Örlander, senior rådgivare på Södra, berättade att han har undersökt läget i andra utsatta länder. Det gäller exempelvis Tyskland, Österrike och Tjeckien. Eftersom centrala Europa har mer äldre skog löper de länderna större risk att drabbas. Om det finns många grova stammar varav många utsätts för mycket sol blir risken som störst. Även stormfällning förvärrar läget.
Klimatförändringarna med högre temperatur och vattenbrist ökar risken ytterligare. Länderna på kontinenten har dock en fördel eftersom de kan odla andra inhemska trädslag som inte drabbas av granbarkborre.
– Ett nytt klimat ställer nya krav på skogsskötsel här och det diskuteras alldeles för lite, sa han och efterlyste mer forskning.
Göran Örlander varnade också för att erfarenheter visar att det nästan är omöjligt att bekämpa granbarkborren när skadeutvecklingen blivit epidemisk.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen uttryckte oro över SLU:s uppgifter om att av de 8 miljoner kubikmeter gran som angreps i år stod 80 procent kvar i skogen.
– Om nästa sommar blir varm och torr – vilken populationsstorlek. har vi då som står i startblocken? En sex miljoner kubikmeter stor barnkammare är inte bra, sa han enligt artikeln på Skogsindustriernas webbplats.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons