Stor spridning av almsjuka i Göteborg

24 februari En inventering visar att två tredjedelar av undersökta almar i Göteborg har drabbats av almsjuka.

Stor spridning av almsjuka i Göteborg
En jättealm i parken Näckrosdammen i Göteborg. Foto: Christina Pettersson.

Svampsjukdomen, som sprids via kontakt mellan rotsystem eller via almsplintborren, har en aggressiv framfart.

Totalt 946 almar har undersökts i Göteborgs centrum samt ytterområden. Av dem var det endast 226 som inte visade tecken på almsjuka.

Så många som 720 träd, eller 76 procent, hade däremot tecken på sjukdom. Av dem var ungefär en tredjedel kraftig påverkade eller döda.

107 träd kommer nu att avverkas liksom ytterligare tolv hos Trädgårdsföreningen, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

– Tidigare har vi prioriterat att ta ner de träd som skulle kunna utgöra en risk för allmänheten. Den här gången gör vi en omfattande avverkning eftersom antalet träd som är infekterade av almsjuka har ökat kraftigt, så det kommer att märkas i stadsmiljön och även påverka trafiken, säger Jesper Krantz, planeringsledare för träd på stadsmiljöförvaltningen.

Bland de planerade avverkningarna finns flera träd som kräver särskilda tillstånd. Det gäller exempelvis ett fåtal jätteträd som måste ha godkännande från länsstyrelsen för att avverkas.

Utöver det är ett 20-tal av stadens träd skyddade av detaljplan och för dem krävs marklov för att fällas.

Göteborgs stad berättar vidare att ett 60-tal av almarna står i en biotopskyddad allé. De ska avverkas med djup stubbfräsning för att nya träd ska planteras på ungefär samma plats. 45 av träden ska lämnas som högstubbar.

Arbetet är planerat att utföras mellan februari och maj. Avverkning av enskilda träd skjuts upp om där finns bon med häckande fåglar.

I sommar planeras en ny och betydligt mer omfattande inventering.

– Då börjar vi om den här processen men kommer att gå igenom hela stadens almbestånd, säger Jesper Krantz.

Stadsmiljöförvaltningen kommer också ta fram en handlingsplan för återplantering 2026. Planteringen ska göras på platsen för avverkade träd eller i närområdet. Målet är att sätta flera olika arter för att minska risken för att många träd drabbas av sjukdom samtidig

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb