Stor sågbrand under kontroll

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det kommer att ta flera dagar att eftersläcka den brand som utbröt på Vidas sågverk i Borgstena tidigare i veckan, rapporterar SVT.
Det var på onsdagen som branden utbröt i en byggnad med spånförråd och brikettillverkning. Elden spred sig sedan till en intilliggande byggnad. När det brann som mest uppmanades allmänheten av räddningstjänsten att stänga fönster och dörrar. Då var 30 brandmän på plats för att hindra spridning. 
Ingen människa skadades och produktionslokalerna för sågning har gått att rädda. Men drygt 2000 ton spånbriketter har brunnit upp och en yta på 40 gånger 50 meter har eldhärjats. Nu pågår eftersläckning i ytterligare flera dagar.
Vad som startade branden är hittills okänt. Det är också oklart hur stora värden som gått förlorade.
Sågverket är ett av tolv inom Vida-koncernen. Sågen i Borgstena har branddrabbats tidigare, år 1991. 
Publicerad:
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  När pappersbruken faller

  När man fäller två fåglar med två hagelskott i snabb följd kallas det som bekant doublé. Vad det skulle heta med tre skott och fåglar vet jag inte, kanske helt enkelt engelskans hattrick? 
 • Annons
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • Annons
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Annons