Stor ökning av flerbostadshus i trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Derome
Hus med trästomme byggda I Göteborg av Deromegruppen.
Antalet lägenheter i flerbostadshus byggda i trä ökade med 44 procent under 2015. Det innebar att företagen som tillverkar fönster, dörrar och trappor av trä också ökade sina leveranser, enligt en rapport från Trä- och möbelföretagen, TMF.

- Det är bra att byggandet av flerbostadshus i trä ökar eftersom trä minskar byggprocessens klimatpåverkan avsevärt. Får vi dessutom till ett transparent och enhetligt regelverk som gäller över hela landet kan det industriella byggandet starkt bidra till att lösa bostadsbristen, säger David Johnsson, vd på TMF, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

I TMF i siffror finns även statistik om möbelbranschen. Under 2015 beräknades produktionen av möbler och köksinredningar till 22 miljarder kronor, och den totala försäljningen av köksinredningar på den svenska marknaden ökade med 25 procent.

Vi har en stark möbel- och inredningsindustri i Sverige, och svenskarna köper allt fler möbler. Möbelhandeln ökade stort under förra året och statistiken visar att ökningen har varit ännu starkare inom e-handeln för möbler och heminredning.

- Svensk möbel- och inredningsindustri har länge konkurrerat framgångsrikt internationellt med design, kvalitet och hållbarhet i världsklass trots höga löner, arbetsgivaravgifter och skatter. Jämfört med andra europeiska länder har vi också kvar tillverkningen i landet. Allt detta riskerar på sikt att urholkas och försvinna om vi inte i större utsträckning värnar svensk industris konkurrenskraft, säger David Johnsson.

 

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons